Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volkswagen се завръща към печалбата, подкрепен от продажбите в Китай

Германският концерн успява да победи пазарните прогнози за приходите през третото тримесечие

Volkswagen се завръща към печалбата, подкрепен от продажбите в Китай

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен производител Volkswagen AG (VW) се връща към печалба през третото тримесечие, отразявайки оптимистичните резултати на конкуренти като Daimler AG и Tesla Inc., съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на концерна за тримесечието се свива на годишна база до 2,58 млрд. евро спрямо 3,79 млрд. евро за периода преди година, става ясно от отчета на компанията, поместен на официалния ѝ сайт. В това отношение VW се връща към печалба спрямо предходното тримесечие, когато производителят отчете загуба. 

Още по темата

Анализаторите очакваха тримесечна печалба в размер на 2,75 млрд. евро, по данни на FactSet.

Оперативната печалба за периода се понижава до 3,18 млрд. евро от 4,54 млрд. евро преди година.

През трите месеца до края на септември концернът отчита приходи от продажби в размер на 59,36 млрд. евро спрямо 61,42 млрд. евро, регистрирани през тримесечието от 2019 г. В това отношение VW надминава очакванията на анализаторите от 59,21 млрд. евро приходи от продажби.

Приходите от продажби през първите девет месеца на 2020 г. се понижават с 16,7 на сто до 155,4 млрд. долара от 186,6 млрд. долара преди година.

Нетните парични потоци на групата се свиват с 83,5% през първите девет месеца до 1,4 млрд. долара от 8,1 млрд. долара през същия период на 2019 г.

Доставките на автомобили до клиентите през третото тримесечие се свиват с 1,1% до 2,612 млн. броя от 2,640 млн. броя през същия период на 2019 г. Концернът отчита и 18,7-процентен спад на доставките за първите девет месеца на годината.

Продажбите на автомобили за периода януари-септември се свиват на  годишна база с 21% до 6,311 млн. броя. Спадът при производството за същия период спрямо този от 2019 г. достига 23,4%.

От германската автомобилна група посочват, че „бизнесът е бил силно повлиян от пандемията от Covid-19 през първите девет месеца на 2020 г., но се възстановява значително през третото тримесечие“.

Volkswagen потвърди предишната си прогноза за цялата година, като очаква продажбите да бъдат значително по-ниски от тези преди година. Подобна е визията на концерна и по отношение на печалбата, информира Market Watch.

Производителят, притежаващ най-голям пазарен дял в света, се възползва от възстановяването на китайската икономика, където продажбите му се връщат до нивата отпреди кризата. И все пак от VW предупреждават, че втора вълна на коронавирус в Европа и Северна Америка, както и връщането на националните блокади, рискуват да спре по-мащабното възстановяване.

Брандът Porsche и чешката марка Skoda помагат на концерна да реализира печалба, докато основното лице на компанията – Volkswagen, остава на загуба през първите девет месеца на годината поради по-малките обеми на продажби и по-високите разходи, свързани със скандала „Дизелгейт“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Volvo разтрогва договор с шведски автомобилен дилър