IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen спира някои производствени линии в Шанхай заради недостиг на части

Ограничителните мерки, наложени от някои китайски градове, нарушават обичайния поток на доставки в рамките на страната

09:45 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG ще спре работа на някои производствени линии във фабриката си в Шанхай поради затруднения при набавянето на нужните части заради продължаващата блокада на града, свързана с овладяването на новите огнища на коронавирус, съобщава Bloomberg.

Заводът, управляван чрез съвместно предприятие с китайската SAIC Motor Corp., ще спре частично производството в четвъртък, заяви говорител на VW, без да предостави допълнителни подробности, включително кога може да се очаква възобновяване на дейността или какви части и модели са засегнати.

Компанията ще предоставя информация ежедневно по темата, добавя говорителят.

Придържането на Китай към политиката на нулева толерантност към COVID-19 помрачава работата на международните компании, които развиват бизнес в страната. 

VW и Toyota Motor Corp., двата най-големи автомобилни производителя в света, спряха производството в четири завода в Чанчун преди повече от две седмици, когато градът, намиращ се на 950 километра североизточно от Пекин, въведе ограничителни мерки, за да се справи с разпространението на Covid-19. Компаниите не посочват кога работниците ще могат да се върнат в производствените съоръжения.

Това беше предхождано от почти двуседмичното замразяване на дейността във фабрики в Тиендзин по време на януарските огнища.

Тъй като Шанхай сега е въвел поетапна блокада, американският концерн Tesla Inc. спря производството в своята местна гигафабрика за най-малко четири дни – сериозен удар за лидера при електрическите автомобили, като се има предвид, че Китай е вторият по големина пазар на компанията и заводът произвежда автомобили за износ към Европа и други страни в Азия.

Звеното за автобуси и камиони на Toyota Hino Motors Ltd. също спря производството в завода си за двигатели в Шанхай.

Шанхай ще приеме стратегия за „статично управление на целия регион“, според по-ранно изявление на правителството. Въпреки че подобен метод е използван от китайските власти, за да означи строга блокада, при която на жителите е забранено да напускат домовете си, изявлението на управата на Шанхай не изяснява обхвата на каквито и да било нови мерки.

В опит да запази завода си в Шанхай активен по време на блокадата, VW по-рано е помолил работниците да спят на работното си място в т.нар. затворена система, според източници, запознати с въпроса.

Служителите са били помолени да си подготвят спални чували, походни легла или постелки за йога и да се запасят с основни лекарства, добавят източниците.

Китайският финансов център Шанхай, в който живеят 25 милиона души, е предприел подход на поетапна блокада, след като огнищата на омикрон варианта на коронавируса предизвикаха Китай да въведе най-мащабните и строги мерки от началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още