IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen спира производството и продажбите на Passat в САЩ след 2022 г.

Повече от 1,76 млн. автомобила Passat, Dasher и Quantum са продадени в САЩ от 1974 г. насам

10:04 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG обяви, че ще прекрати продажбите и производството на седана Passat в САЩ през следващата година, като решението е част от прехода на концерна на американския пазар към по-големите SUV модели, съобщава Ройтерс.

От Volkswagen посочват, че компанията ще прекрати сглобяването на Passat в завода в Тенеси през 2022 г. В САЩ концернът предлага различни версии на Passat от 1974 г., първоначално като Dasher и Quantum. Името Passat се появява за първи път през 1990 г. 

От 2011 г. насам Volkswagen е сглобила над 700 хил. автомобила Passat във фабриката си в Чатануга. Версия се предлага също и в Китай, където се сглобява от SAIC в съоръжение в Шанхай.

В Тенеси Volkswagen сглобява своя SUV Atlas и през следващата година ще започне и производството на своя изцяло електрически автомобил ID.4.

Повече от 1,76 млн. автомобила Passat, Dasher и Quantum са продадени в САЩ от 1974 г. насам.

Много автомобилни производители в САЩ драстично намалиха производството през последните години в полза на по-големите превозни средства като пикапи и SUV модели, тъй като те предлагат по-висок марж на фона на засилените интерес от страна на американските потребители.

През 2018 г. Ford Motor Co обяви, че планира да се откаже от пазара на седани в САЩ, заявявайки, че ще спре да продава  Fiesta, Focus, Taurus и Fusion, производството на последния от които беше спряно миналата година.

В средата на юли Volkswagen обяви, че повишава целта си за възвращаемостта за 2025 г., докато засилва плановете си относно електрификацията на своята продуктова гама. Концернът ще се стреми към оперативен марж от 8 до 9% за 2025 г. спрямо очакваните преди това 7-8%.

След като привлече инвеститорите с ексклузивен брифинг в стил Tesla, главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс представи новите планове на концерна за поетапно премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и внедряването на софтуерни системи, които ще могат да се актуализират онлайн, предоставяйки възможност за автономно шофиране и други безжични функции.

Концернът очаква бизнесът с батерии да отговаря за 50% от общите му продажби през 2030 г., като силният поток от приходи от продажби трябва да му помогне да финансира своя бизнес със 150 млрд. евро до 2025 г. Общо 73 млрд. евро ще бъдат заделени за области като електрификацията и цифровите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още