IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen търси партньори в надпреварата за суровини за батерии

Германската компания също така се опитва да навакса спрямо конкуренти като Tesla и BMW, които вече имат договори за доставки с производители на литий

20:59 | 15.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Volkswagen води преговори с доставчици, за да си осигури пряк достъп до суровини за производство на батерии за електромобили чрез партньорства. За това съобщава един от членовете на Управителния съвет на компанията пред Ройтерс.

Вторият по големина автомобилопроизводител в света се опитва да си спечели повече контрол върху ключови компоненти по веригата на доставка, като полупроводници и литий, за да може да не се стига до възможни забавяния и производството да тече гладко при пълен капацитет.

Германската компания също така се опитва да навакса спрямо конкуренти като Tesla и BMW, които вече имат договори за доставки с производители на литий, един от основните компоненти на електрическите батерии.

„Всички сме в състезание. Става въпрос за това да направим най-достъпните клетки (за зареждане – бел. ред.) и е необходим мащаб, за да се направи“, коментира Томас Шмал, член на Управителния съвет на Volkswagen, който отговаря за технологиите.

„Отделно от производството на клетки, което е нов бизнес сегмент за нас, трябва да се насочим към вертикалното интегриране по-значително, снабдявайки се и осигурявайки суровини. Това може да стане чрез различни формати на сътрудничество“, каза той.

Освен придобиването на пряк контрол върху доставките на суровини за батерии – което също така включва и графин, кобалт и никел – е важно и компанията да се справя по-добре с разходите, посочи Шмал.

„80% от разходите за клетки се определят от суровините“, уточни той.

Въпреки че Шмал е назова конкретни доставчици, той заяви, че целта на Volkswagen е да има малък брой по-големи играчи.

Пазарът на литий се контролира от добивни компании като американската Albemarle, китайската Tianqi Lithium и чилийската Sociedad Quimica y Minera.

Също така Volkswagen се надява на по-близки отношения и с германската BASF – един от най-големите в света доставчици на суровини за батерии, посочват двама души, запознати с въпроса. Миналата седмица двете компании започнаха партньорство, заедно с Daimler и Fairphone, за проучване на начини за добив на литий в чилийската пустиня Атакама, където в момента са една четвърт от залежите на метала в света.

Целта на Volkswagen е да изпревари Tesla и да стане лидер на пазара на електрически автомобили до средата на десетилетието, като вече има подготвен план за построяването на шест завода за батерии в Европа до 2030 г. съвместно с партньори.

Шмал заяви, че Volkswagen много близо до избирането на партньор за фабриката си в Залцгитер и се надява през идните месеци да станат ясни нови подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още