IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen вече не е най-продаваният производител на коли в света

Toyota се връща на върха след една кошмарна за автомобилните производители година

14:05 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. изпревари Volkswagen AG и е най-продаваният автомобилен производител в света за 2020 година. Японската компания заемаше второто място след големия си конкурент през последните пет години, но сега се завръща на върха, съобщава Automedia.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Общите продажби на Toyota, които включват и тези на дъщерните ѝ дружества Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd., за миналата година са били 9,53 млн., обявиха от компанията днес. Това е с 220 000 повече от тези на Volkswagen AG, чийто резултат – 9,31 млн. беше съобщен по-рано този месец.

Японската компания се връща на върха след една кошмарна за автомобилните производители година, през която имаше често спиране на производството, а повечето изложения на нови модели бяха отменени. Спадът на продажбите спрямо 2019 година е 14%, но той засегна най-вече Европа, където Volkswagen е основен играч. Там резултатът е под 10 млн. общо за всички компании, което е с 24% по-малко от 2019 година, съобщи Асоциацията на европейските автомобилни производители.

Световните продажби на Volkswagen са намалели с 15%, докато тези на Toyota – с 11%, като резултатите на два най-големи производителя са показателни за това, което очаква автомобилната индустрия през следващите години. Експертите от IHS Market очакват, че германският концерн ще си върне първото място през 2021 година, тъй като ще пусне на пазара няколко нови електрически модела.

Като цяло обаче до 2025 година Toyota се очаква да запише по-устойчив възход, като това се дължи на силните позиции на японския производител на вътрешния пазар, както и на този в САЩ. Очакванията са, че още тази година в света ще бъдат продадени общо 84,4 млн. (за 2020 година те са 76,8 млн.), а през 2025 техният брой ще бъде 94,8 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още