IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen влезе в Гинес със своя Passat TDI

Моделът регистрира среден разход на гориво от 3,011 л/100 км

12:42 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Volkswagen of America</p>

Снимка: Volkswagen of America

Германският автомобилен концерн Volkswagen обяви, че Passat TDI Clean Diesel е поставил нов рекорд на Гинес за най-нисък среден разход на гориво за автомобил, който не е снабден с хибридна система. Машината е преминала през 48 американски щата, като е фиксирала разход от 3.011 л/100 км.

Досегашното най-добро постижение на автомобил със стандартен двигател с вътрешно горене бе 3,641 л/100 км. Машината, в която са се возили журналистът от изданието Automotivenews Уейн Гердес и инженерът Боб Уингър, е започнала своето пътуване на 7 юни от щаб квартирата на Volkswagen в Херндън, Вирджиния и е финиширала на същото място на 24 юни, след като е изминала 13 071 км.

„За цялото това разстояние бяха нужни 397,4 литра гориво, като целта ни беше да покажем колко икономичен може да бъде нашият автомобил, снабден с технологията TDI Clean Diesel”, заяви след финала президентът на Volkswagen of America Джонатан Браунинг.

Стандартният Passat TDI Clean Diesel е снабден с 2.0-литров, 4-цилиндров турбо двигател с мощност 140 к.с. В САЩ цената на автомобила е 25 995 долара. Влезлият в Книгата на Рекордите на Гинес модел е снабден със 6-степенна механична скоростна кутия.

По каталог модификацията харчи 5,471 л/100 км, но в случая двамата водачи на машината признават, че са приложили някои трикове, за да намалят разхода. Сред тях са максималното използване на инерцията на автомобила, особено при спускане по наклон, спазване на всички ограничения на скоростта, плавно спиране и ускорение при движение, и др.

По време на пътуването си Гердес и Уингър са установили, че разликата в разхода на гориво при движение с 90 км/ч и 120 км/ч може да достигне повече от 30%.

Любопитна подробност е, че Passat TDI Clean Diesel побеждава и рекорда за най-нисък среден разход на гориво за хибриди, който е 3,6 л/100 км.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още