IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen влиза на пазара на "зеления ток"

От февруари дъщерната компания Elli ще предоставя на клиентите си енергия от водноелектрически централи и вятърни паркове

16:44 | 08.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen създава в ерата на електромобилността нова бизнес дивизия. Собствениците на автомобили, захранвани с батерии, ще могат скоро да получат зелена електроенергия от германската компания в цяла Европа. Базираният във Волфсбург концерн ще обедини своите дейности в тази област в групата в ново дъщерно дружество, поясни VW във вторник.

Първата стъпка предвижда продажба на електроенергия от февруари, която ще идва изцяло от производството без въглероден диоксид. За тази цел следва да се използва енергия от водноелектрически централи и вятърни паркове, която самата VW произвежда частично. По-късно предложението ще бъде допълнено с карта, с която клиентите могат да зареждат електроенергия за електрическите автомобили директно на станциите за зареждане.

В допълнение VW планира постепенно да изгради портфолио от тарифи за електроенергия, станции за зареждане, т.нар. wallboxes за дома и IT-базирано управление на енергията. Новата услуга на компанията, която ще носи марката Elli (съкращение на Electric & Life), е насочена не само към собствените си клиенти и служители, но и към притежателите на електрически коли от други производители, както и на частни домакинства и институции.

Самата услуга за предоставяне на електричество ще стартира, когато в началото на 2020 г. на пазара се появи първият електромобил от новото семейство ID на VW. За производството на този модел Volkswagen реши да модернизира фабриката си в Цвикау.

След като в продължение на години Volkswagen проспа нуждата от инвестиции в електрическата мобилност, групата вече е заплашена да бъде задмината от чуждестранни конкуренти. Ето защо главният изпълнителен директор Херберт Дийс сега се опитва с всички сили да компенсира загубеното време. Най-късно до 2025 г. Volkswagen възнамерява да произвежда по повече от 1 млн. електрически коли годишно в световен мащаб, а след това броят трябва да бъде увеличен до 3 млн. годишно, припомня Der Spiegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още