IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen възнамерява да строи нов завод за електроавтомобили в САЩ

Новото превозно средство трябва да бъде представено през 2020 г. и да струва между 30 000 и 40 000 долара

19:11 | 29.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият директор на VW за Северна Америка Скот Киог. Снимка: Ройтерс</p>

Новият директор на VW за Северна Америка Скот Киог. Снимка: Ройтерс

Тази новина трябва да се хареса на президента на САЩ Доналд Тръмп: Volkswagen възнамерява да построи нов завод в Северна Америка, за да произвежда там електрически автомобили за американския пазар. Дискусиите и съображенията за избора на мястото вече са в ход, каза новият шеф за Северна Америка Скот Киог в кулоарите на автомобилното шоу в Лос Анджелис. Новото превозно средство трябва да бъде представено през 2020 г. под марката Volkswagen и ще има крайна цена в диапазона между 30 000 до 40 000 долара, предава Ройтерс.

За да запази този срок, новият електрически автомобил първоначално ще бъде произведен извън САЩ, а по-късно производството ще се осъществи на новоизбраното място в страната. Една от възможностите би могла да бъде съществуващият завод на Volkswagen в Чатануга, Тенеси, където се сглобяват Passat и джипът Atlas.

С нова електрическа кола германската компания възнамерява да атакува и американския пионер Tesla. Плановете са част от огромната инвестиция на най-големия европейски автомобилен производител в електрическите превозни средства. VW реши наскоро да вложи близо 44 млрд. евро в електромобилите, автономното шофиране, мобилността и цифровизацията до 2023 г. - с 10 млрд. евро повече, отколкото VW планираше за последния период на планиране до 2022 г. Изпълнителният директор Херберт Дийс иска да превърне Volkswagen във водещ доставчик на електрически автомобили.

Президентът на САЩ Тръмп наскоро отново постави автомобилната индустрия под прожекторите. Преди всичко той разкритикува сурово мерките за строги икономии на американския производител General Motors и отново намекна за по-високи мита за вноса на автомобили в САЩ. Wirtschaftswoche съобщи, че Тръмп може да наложи специални мита върху вноса на автомобили още през следващата седмица.

В тази напрегната среда директорът на BMW Харалд Крюгер изпрати донякъде помирителни тонове в рамките на автомобилното изложение в Лос Анджелис. Компанията обмисля откриването на втори производствен обект в САЩ, който може да произвежда двигатели и трансмисии, каза той в сряда. „Ние сме в позиция, в която можем да помислим за втори завод тук". Планът може да се разглежда и като хеджиране срещу валутните сътресения. BMW вече има монтажен завод в Южна Каролина и планира да открие завод в Мексико следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Garcor
преди 5 години
Мечтай си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още