IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen възстанови производството си в Словакия

Синдикатът първоначално поиска увеличение на заплатите от 16% за период от две години, компанията предложи ръст от 8,7%

08:47 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След шестдневна стачка в завода на Volkswagen в Словакия ръководството е сключило споразумение със синдикатите за заплащането на работниците. Говорител на VW обяви, че служителите ще възстановят работата си в началото на седмицата. 

Синдикатът потвърди споразумението. „Ние слагаме край на стачката след много успешни преговори", заяви във Facebook ръководителят на синдикатите Зорослав Смолински, цитиран от DPA.

Според компанията служителите ще получат от този месец по-високо с 4,7% заплащане. Допълнително увеличаване с 4,7% ще последва от януари 2018 г., а нов ръст с 4,1% ще има от ноември 2018 г. Освен това служителите ще получат и еднократно плащане от 500 евро. Синдикатът първоначално поиска увеличение от 16% за период от две години. Офертата на работодателите възлиза на 8,7%. 

Германският автомобилостроител има 12 400 служители в Словакия в завода, който бе открит още през 1991 г. Там се произвеждат няколко модела от групата, сред които Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Skoda Sitigo и Seat Mii. През миналата година от конвейера са слезли общо 388 687 коли, като на ден от лентата са излизали по 1000 коли.

Според синдиката 70% от служителите в завода са участвали в стачните действия. Това беше и първата ефективна стачка в Словакия. Там концернът е най-големият работодател в частния сектор. Най-важният двигател за икономиката е именно автомобилният сектор. В страната с 5,4 млн. жители се произвеждат над 1 млн. автомобила на година. Освен Volkswagen в централноевропейската страна заводи имат френската компания PSA Peugeot Citroen и южнокорейската Kia Motors Corp., припомня AP.

Стачката е била подкрепяна от правителството, което се застъпва за по-високи заплати. Според данни на синдиката средностатистическата заплата на служителите в завода възлиза на 1800 евро, вкл. бонусите – двойно над средната заплата в Словакия. За същата работа обаче в Германия колегите им получавали значително повече – 4200 евро. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още