IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen започна производството на ID.4 в Цвикау

Моделът ще бъде представен пред публика в края на септември, компанията обещава пробег от 500 км с едно зареждане

17:01 | 20.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: VW</em></p>

Снимка: VW

Германският автомобилен концерн Volkswagen стартира производството на втория модел от новата си електрическа серия в завода в Цвикау. SUV ID.4 допълва автомобила от средния клас ID.3, който също се произвежда в саксонския завод. И двата модела са прелюдия към серия от напълно електрически автомобили, които ще станат основа за други автомобили от групата през следващите години. VW ще инвестира общо около 33 млрд. евро в електрическата мобилност до 2024 г., като една трета от сумата ще е за основната марка.

В края на септември компактният градски всъдеход ще бъде представен на обществеността, обяви в четвъртък автопроизводителят. Volkswagen обещава за ID.4 пробег до 500 километра с едно зареждане. Компанията планира да изгражда и продава модела в Европа, Китай, а по-късно и в САЩ. Подобно на ID.3, той се основава на модулната архитектура за електромобили. Платформата трябва да осигурява еднаква технология за различните модели, а също така да спести разходи, като използва едни и същи части в големи производствени количества.

Заводът в Цвикау играе решаваща роля за прехода към електрическа мобилност на най-голямата автомобилна компания в света. С инвестиции от 1,2 милиарда евро фабриката ще бъде превърната в изключително производствено място на електрически автомобили до края на тази година. Досега тук бе произвеждан и Golf Variant. Много служители бяха преквалифицирани и обучени. През следващата година в завода ще се произвеждат само изцяло електрически превозни средства - в Цвикау всяка година трябва да се правят около 300 000 електрически автомобила. VW вече говори за най-големия завод за електрически автомобили в Европа.

Саксонският завод е нещо като ядрото на чистото електрическо производство. Постепенно ще се добавят още поделения на Volkswagen, например в Емден и Хановер от 2022 година. Производство на ID.4 се планира и за САЩ (Чатануга) и Китай (Антън). Въглеродният отпечатък на новите електронни модели трябва да бъде неутрален.

През ноември 2019 г. VW започна изграждането на ID.3 в Цвикау. От 2021 г. моделът ще се асемблира и от "Gläserne Manufaktur" в Дрезден, бившият производствен обект за луксозната лимузина Phaeton.

След закъснения в конфигурацията на софтуера групата планира да достави първите бройки от ID.3 от 14-и септември, става ясно от последните изявления на мениджъра по продажбите Юрген Щакман. Първоначално се заговори за начало на доставките през лятото, а след това за старт в повечето европейски страни от втората седмица на септември (7-ми до 13-ти септември).

През юни стана ясно, че колите все още нямат пълния набор от функции. Поради сложността на IT системите клиентите ще получат и няколко последващи актуализации. Изпълнителният директор Херберт Дийс сам е изпробвал ID.3 по време на ваканцията си - наскоро той е управлявал колата в Северна Италия в продължение на две седмици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
mitkomik
преди 3 години
Поради сложността на IT системите ще си купим от по-простите Тесла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още