IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo обуздава скоростта

Новите коли на марката няма да вдигат повече от 180 км/час

18:52 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Модел на&nbsp;Volvo. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Модел на Volvo. Снимка: Ройтерс

Докато в редица държави се обсъжда възможно ограничение на скоростта, автомобилният производител Volvo директно преминава към дела. Още от 2020 г. новите автомобили на шведите трябва да карат максимум със скорост от 180 километра в час - и по този начин да намалят броя на фаталните инциденти до нула.

„Ограничението на скоростта не е панацея, но си заслужава дори да се спаси един човешки живот", казва членът на Борда на Volvo Хакан Самуелсон, цитиран от DPA. Затова групата e решила да предприеме тази стъпка.

Проблемът с високите скорости е, че при определена скорост технологията за безопасност в превозното средство вече не е достатъчна, за да се избегнат сериозни наранявания и смърт при инцидент. Ето защо в повечето страни съществуват ограничения на скоростта. Независимо от това надминаването на тези ограничения е често срещано и представлява една от най-честите причини за смърт по време на автомобилен трафик.

Всъщност Volvo започна работа над „свръхбезопасен" автомобил още през 2012 г. Шведите са на мнение, че догодина ще разполагат с достатъчно модерни системи, които ще постигнат нулева смъртност на пътя. Идеята на компанията е същото така да няма сериозно пострадали.
Има обаче фактори, които пречат на поставените цели и един от тях е превишението на скоростта. 

„Като хора ние всички разбираме опасностите, които произтичат от змии, паяци и височини, но хората често не разпознават опасността от скоростта, тя е по-абстрактна", казва Ян Иварсон, експерт по сигурността във Volvo. Хората често шофират твърде бързо, защото преценяват погрешно собствените си шофьорски умения по отношение на ситуациите на пътя.

Ето защо Volvo ще постави ограничител, който няма да позволява на автомобилите на марката да вдигат повече от 180 км/ч. Освен това компанията работи над нова система, която да намалява автоматично скоростта на автомобилите на марката при преминаване край болници и училища. С помощта на т. нар. Geofencing технология могат да се разкрият виртуални зони, при чийто вход колата да спира автоматично.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още