IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo очаква спад на доставките на електромобили заради COVID мерките в Китай

През юни продажбите на шведския концерн се свиват с 27 на сто заради недостига на компоненти

17:11 | 04.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на автомобили Volvo Car AB предупреди, че строгите коронавирусни мерки в Китай може да окажат негативно влияние върху доставките на електрически и плъгин хибриди на компанията през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. 

Концернът се позовава на недостига на компоненти като причина за спада на продажбите през юни в размер на 27% спрямо същия месец на миналата година. Volvo обаче започва „да вижда значително подобрение при производството, като броят на колите, произведени през юни“,  достига най-високото си ниво от началото на годината, според съобщение на компанията.

Мрачната оценка на Volvo отразява продължаващите проблеми в глобалните вериги на доставка, които тресат автомобилната индустрия.

Миналата седмица Tesla Inc. посочи производствените прекъсвания в своята фабрика в Шанхай като причина за разочароващите доставки, докато General Motors Co. предупреди за спад на печалбата за второто тримесечие, тъй като все още не достигат компоненти за около 95 000 почти готви превозни средства.

И докато проблемите при доставките все още тресат индустрията, Volvo продължава да напредва със своя ангажимент за електрифициране на продуктовото си портфолио. По-рано тази година компанията, заедно с Northvolt AB, избраха Гьотеборг, Швеция, за своя планиран завод за батерии за електрически автомобили.

Двете компании се договориха да изградят фабрика, в която ще работят 3000 души и която ще бъде ситуирана в близост до съоръженията на Volvo и Northvolt за разработки и научноизследователска дейност.

Строителството на обекта ще започне следващата година, а производството ще започне през 2025 г. Продукцията ще бъде насочена към моделите на Volvo и Polestar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още