IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ограничава производството в САЩ и Китай заради дефицита на чипове

Шведският концерн очаква ситуацията с полупроводниците да стане „критична“ през второто тримесечие

09:35 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars, който е собственост на китайската Geely, временно ще спре или коригира производството си в Китай и САЩ за определени дни през март поради глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Channel News Asia.

„Очакваме ситуацията да стане критична през второто тримесечие и поради това решихме да предприемем мерки за свеждане до минимум на въздействието върху производството, като ежедневно работим за подобряване на ситуацията", става ясно от изявление на Volvo. 

Според съобщението компанията временно ще спре или коригира производството в някои свои фабрики в САЩ и Китай през март.

Шведският производител заяви миналия месец, че производството му остава незасегнато от недостига на чипове, но добави, че има „голям риск" това да се случи през първото тримесечие.

Дефицитът е засегнал производителите в световен мащаб и произтича от редица фактори, включително и от факта, че автомобилните концерни се конкурират с компаниите за потребителска електроника за доставките на чипове.

Производителят на камиони Scania, част от звеното на Volkswagen AG за търговски превозни средства Traton SE, заяви по-рано този месец, че може да бъде принуден да спре производството поради недостига на чипове.

Шведската AB Volvo, съперник на Scania, обяви през февруари, че недостигът е засегнал производството в завода ѝ в Гент, Белгия, и предупреди за по-нататъшни спирания.

В началото на март Volvo обяви, че от 2030 г. възнамерява да произвежда и продава само чисто електрически автомобили.

„Вече няма дългосрочно бъдеще за автомобилите с двигатели с вътрешно горене“, заяви тогава главният технологичен директор на Volvo Хенрик Грийн, цитиран от DPA.

С намерението си Volvo се присъединява към нарастващия брой производители на автомобили, които възнамеряват да се сбогуват напълно с двигателите с вътрешно горене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още