IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo отчете най-силните шестмесечни финансови резултати в своята история

Оперативната печалба на концерна достига 1,5 млрд. долара, докато приходите от продажби нарастват с 26% до 16,2 млрд. долара за първото полугодие

15:31 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars отчита най-силните си шестмесечни данни в своята 94-годишна история по отношение на печалбата и продажбите, но в същото време предупреждава, че продължаващият недостиг на полупроводници ще се отрази негативно върху резултатите му през втората половина на годината, съобщава Automotive News Europe.

„Основният ни сценарий е, че недостигът на чипове няма да бъде облекчен, което означава, че ръстът на продажбите и приходите ни през втората половина на годината ще бъде подобен на този от втората половина на 2020 г.“, заяви главният финансов директор на Volvo Бьорн Анлол. 

За цялата година обаче Volvo очаква да увеличи продажбите и приходите си от автомобили, добавят от концерна.

Volvo трябваше временно да спре производството за определени периоди в цялата своя мрежа от фабрики, която включва съоръжения в Швеция, Белгия, САЩ и Китай, през първото полугодие, за да се справи с недостига на чипове.

Анлол отказва да посочи какъв е обемът на загубеното производство за разглеждания период.

"Ние се фокусираме върху това да се опитаме да отговорим на потребителското търсене възможно най-добре. Досега сме свършили доста добра работа", допълва той.

Наскоро главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман каза пред Automotive News Europe, че производството на дъщерното дружество на Volkswagen Group е засегнато от дефицита на полупроводници с петцифрен брой автомобили, които е трябвало да бъдат произведени, но това не се е случило заради липсата на компоненти.

Daimler заяви по-рано тази седмица, че ръстът на продажбите и печалбата в началото на годината на основното му подразделение за луксозни автомобили Mercedes-Benz ще бъде изтрит от недостига на чипове до края на годината.

Модели с висок марж

Volvo отчете печалба преди лихви и данъци (EBIT) от 13,24 млрд. крони (1,5 млрд. долара) срещу загуба от 989 млн. долара година по-рано. Това повиши оперативния марж до 9,4% в сравнение с отрицателния резултат през първата половина на 2020 г.

Приходите от продажби за концерна са се увеличили с 26% до 141,1 млрд. крони (16,2 млрд. долара).

Резултатите на Volvo за първите шест месеца бяха подкрепени от силното възстановяване на пазара от миналогодишните спадове около националните блокади, свързани с коронавируса, както и от решението на автомобилния производител да даде приоритет на продажбите на кросоувъри и електрифицирани модели, които предлагат по-високи маржове.

Но изпълнителният директор на Volvo Хакан Самуелсон споделя, че автопроизводителят ще започне да изпитва затруднения да следва своята стратегия, тъй като няма да разполага с достатъчно запаси от компоненти, за да поддържа темпа на продажби.

„През първото полугодие продадохме повече, отколкото сме произвели, защото можем да намалим инвентара си, но можете да го направите само веднъж“, посочва Самуелсон.

На въпрос дали силното представяне на Volvo ще бъде от полза, тъй като производителят на автомобили се подготвя за потенциално първично публично предлагане (IPO) по-късно тази година, Самуелсон изтъква, че цифрите са резултат от съгласуваните усилия за намаляване на въглеродния отпечатък чрез бързо преминаване към електрически модели.

"Броят на хората, които искат да инвестират в това и устойчивостта, непрекъснато расте", добавя той.

Volvo планира делът на изцяло електрически коли от общите му продажби да достигне 50% до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още