IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo: Пандемията ще ускори масовото преминаване към електромобили

Властите трябва да започнат да харчат повече пари за нови технологии, а не за стари, смята Хокан Самуелсон

17:30 | 16.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Volvo – Хокан Самуелсон, разкри очакванията си за промените, които ще претърпи автомобилният пазар след края на пандемията COVID-19. Според него случващото  се в момента ще ускори масовото преминаване към електромобили, тъй като ще ги направи по-популярни. В същото време хората в големите градове ще се откажат от личните си коли и ще се насочат към услугите за автомобили под наем.

Самуелсон е убеден, че след епидемията именно електомобилите ще започнат да играят главна роля в ежедневието на хората. Пред шведските медии той заяви, че е наивно да се очаква след няколко месеца хората да се завърнат в шоу-румовете на големите производители и да поискат да си купят автомобил с бензинов или дизелов двигател.

„Електрификацията ще се ускори, като за това ще трябва да помогнат и правителствата на отделните държави. Властите трябва да започнат да харчат повече пари за нови технологии, а не за стари“, категоричен е шефът на Volvo.

Самуелсон също така е на мнение, че ще се промени и формата за собственост на автомобила. Хората все по-често ще се отказват от покупката на нова кола и ще използват услуги като съвместно ползване или краткосрочен наем. Според един от топ мениджърите на автомобилната индустрия концепцията за личен автомобил в града е отживелица.

Повечето експерти не са съгласни с мнението на шефа на Volvo. Те смятат, че след края на пандемията хората ще започнат да избягват обществения транспорт и ще преминат към личен. Самуелсон обаче ги опровергава с твърдението, че повечето хора или ще започнат да ходят пеша, или ще се качат на велосипеди, така че автомобилите не са решение в този случай.

Що се касае до безпилотни превозни средства, Самуелсон прогнозира, че те няма да се появат скоро. Самата компания Volvo вече е готова с усъвършенствана платформа SPA 2, която ще може да поддържа различни системи за автономно движение.

Още новини за автомобили четете на сайта на Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 3 години
Гладна кокошка, просо сънува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Знам, че екотерористите разчитате само на "рестрикции" - за вас правото на лична свобода на хората да купят и ползват това, което на тях им харесва и им е удобно, както и механизмите на свободния пазар - не значат нищо - вие сте нещо като екокомунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ако бях акционер във Волво, щях сериозно да се замисля дали да не си продам акциите по най-бързия начин - просто защото намирам рисково парите ми да зависят от индивид, който явно е загубил връзка с действителността.Първо - евтините горива ще ЗАБАВЯТ ДРАСТИЧЕСКИ продажбите на електромобили.Второ - призивите към "властите" първо са непазарни, второ - неадекватни, защото властите в Европа, а и по целия свят ще имат много по-належащи и важни харчове - от тия за налагане на електромобилите. Същото се отнася и за електрификацията - екоталибаните наскоро поискаха 110 ГБ за енергийното си преходче - и това в момент на финансова и икономическа криза, доказвайки единствено чудовищната си наглост.Трето - Хората много ще се позамислят дали да се качват в превозни средства, в които не е ясно кой се е возил преди тях и от какво е бил болен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Да да,цената на петрола ако е в диапазона от 15-20 $ за барел,електро автомобилите ще "почакат" малко.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... пандемията едва ли , виж технологичните подобрения , които ще ги изравнят по цена и възможности с останалите автомобили съчетано с рестрикции за влизане по градовете с дизели , ще ускорят процеса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още