IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo погребва дизеловите двигатели

След 2023 г. шведите няма да произвеждат автомобили с такова гориво

14:35 | 18.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шведската компания Volvo се отказва от разработката на нови дизелови двигатели, съобщава изданието Frankfurter Allgemaine Zeitung, като се позовава на президента на шведския производител Хакан Самуелсон. Причината е, че привеждането на такива мотори къв съвременните норми за нива на въглероден окис е прекалено скъпо.

В съответствие с новите европейски нормативи за токсичност, през 2021 г. средните нива на изхвърлените СО2 в гамата на всеки един производител трябва да бъдат намалени от сегашните 130 на 95 гр на км. При Volvo около 90% от продажбите в Европа на кросоувъра XC90 са с дизелови мотори, а за останалите модели, предлагани в ЕС, процентът е около 50.

Самуелсон е категоричен, че компанията му ще продължи да модернизира дизеловите мотори от семейството Drive-E, които вече се поставят на моделите на марката, но и тяхното производство ще бъде спряно през 2023 г. След това шведите ще се съсредоточат върху разработката на електрически и хибридни агрегати.

Първият електрически автомобил на Volvo ще излезе през 2019 г. Той ще бъде изграден на нова платформа, която ще позволи поставянето на акумулатори с капацитет до 100 кВт/ч и на двигатели с мощност от 100 до 450 кВт/ч.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
До редакторите: МОЩНОСТТА се измерва в киловати. Киловатчас е мярка за енергия и далеч не е едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още