IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo проучва по-тясно сътрудничество с Geely в Китай

Шведският концерн вижда множество области, в които може да работи съвместно с китайската компания

21:42 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шведският концерн Volvo AB планира да си сътрудничи със Zhejiang Geely Holding Group Co на китайския пазар, съобщава Bloomberg. 

Geely инвестира 3,25 млрд. евро (3,7 млрд. долара) във Volvo в края на 2017 г., превръщайки се в най-големия акционер в дружеството.

Инвестицията, която китайската компания направи тогава, добави шведския производител към широкото портфолио на председателя на Geely и основен акционер Ли Шуфу.

„Виждаме много области, в които смятаме, че Geely може да добави своите познания и компетентност“, включително на китайския пазар чрез „конкретни технологии“, споделя в интервю главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундстед.

По времето, когато Geely стана акционер в шведския концерн, компанията заяви, че се стреми да даде тласък на бизнеса с електрически превозни средства, автономните коли и свързаността, с което да стимулира развитието на Volvo.

“В добри отношения сме с колегите (от Volvo – бел.ред.), посочват от китайската компания в имейл, отказвайки да коментират подробности на този етап.

Volvo отчете ръст при оперативната си печалба през изминалата година и повиши своя дивидент, заявявайки през януари, че очаква търсенето на ключовите пазари да се задържи на фона на нарастващата икономическа несигурност.

Основните тенденции, които влияят на автомобилната индустрия в Европа остават същите от 2018 г. - въпросът с Brexit е нерешен, Италия продължава да е в рецесия, докато икономическият растеж на Германия през 2019 г. се очаква да се забави до 0,8% вместо досегашните 1,9 на сто.

Въпреки това Volvo върви по пътя на растежа под управлението на Geely, отбелязвайки четири поредни години на рекордни продажби. Компанията е подкрепена от стабилното навлизане в луксозните автомобили, конкурирайки се с Mercedes-Benz на Daimler и с BMW.

Акциите на листната на борсата в Хонконг Geely Automobile Holdings Ltd., която е част от групата, контролирана от Ли Шуфу, поскъпват с 2,2 на сто в 3:01 ч. местно време, докато тези на Volvo отчитат ръст от 0,7% в стойността си на Стокхолмската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още