IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo разтрогва договор с шведски автомобилен дилър

Прекратяването обхваща както продажбите на автомобили на Volvo в шоурумите на Bilia, така и сервизното обслужване на превозните средства от страна на дилъра

12:42 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведският автомобилен дилър Bilia е получил уведомление от Volvo Cars за прекратяване на споразумението за посредничество в Швеция и Норвегия, съобщава Ройтерс.

Прекратяването, което е придружено от срок за предизвестие от две години, обхваща както продажбите на автомобили на Volvo в шоурумите на компанията, така и сервизното обслужване на превозните средства от страна на Bilia. 

Шведската компания е водещ автомобилен дилър на Скандинавския полуостров, който разполага с около 140 обекта, предимно в Швеция и Норвегия. От Bilia посочват, че оборотът от продажбите на нови автомобили Volvo в двете страни достига 6,4 млрд. шведски крони (743 млн. долара) през 2019 г.

„Автомобилният бизнес е обект на глобална трансформация и ние сме убедени, че Bilia ще продължи да играе централна роля и в бъдеще“, заяви изпълнителният директор на Bilia Пер Авандер.

Според дилърската компания продажбите на употребявани автомобили не са обхванати от прекратяването на споразумението.

Volvo се опитва да стимулира онлайн продажбите, които според концерна са се ускорили по време на пандемията, като планира да увеличи дела на онлайн продажбите до 50% от общите през 2025 г.

През септември автомобилният производител обяви, че придобива Upplands Motor, друг голям шведски дилър, и че планира пълно поглъщане на търговеца на дребно Bra Bil, като се стреми да обедини двата бизнеса със собственото си дилърско звено Volvo Bil.

Volvo планира да използва обединения бизнес в Швеция като база за оформяне на бъдещите си продажби на автомобили и да засили своя пряк контакт с клиентите, които се фокусират върху онлайн пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още