Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volvo ще изгражда фабрика за батерии с Northvolt

Тя трябва да използва само ВЕИ и да започне дейност през 2022 г.

Volvo ще изгражда фабрика за батерии с Northvolt

Снимка: Bloomberg LP

Шведският производител на автомобили Volvo възнамерява да създаде съвместно предприятие с партньора на Volkswagen за батерии Northvolt. Съвместното предприятие, в което всяка от двете компании ще притежава по 50%, трябва да започне работа в изследователски и развоен център през 2022 г., както Volvo и Northvolt обявиха в понеделник в Стокхолм.

Освен това компаниите искат да изградят в Европа т. нар. гигафабрика за акумулаторни клетки с капацитет до 50 гигаватчаса годишно, в която производството трябва да започне през 2026 година, предава DPA. 

Още по темата


От 2024 г. Volvo също иска да получи 15 гигаватчаса енергия от завода на Northvolt в Северна Швеция, който Northvolt оперира заедно с VW. Volkswagen Group държи дял от една пета в Northvolt и наскоро инвестира още половин милиард евро в шведската компания. Заводът в Швеция вече е проектиран за 60 гигаватчаса батерии годишно, от които 40 гигаватчаса са предвидени за Volkswagen.

Volvo възнамерява да оборудва собствените си автомобили, както и тези на луксозната електрическа марка Polestar, с батерии от съвместното предприятие. Шведите оперират Polestar заедно с китайската компания майка Geely. Новата гигафабрика за батерии трябва да работи само с възобновяеми енергийни източници и да създаде около 3000 работни места.

„Работейки с Northvolt, ние ще осигурим доставката на висококачествени и по-устойчиви акумулаторни клетки за нашите изцяло електрически автомобили“, казва шефът на Volvo Хакан Самуелсон.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Петков: Тази година се очаква разрешение за строителство на завода за електромобили