IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ще изгражда фабрика за батерии с Northvolt

Тя трябва да използва само ВЕИ и да започне дейност през 2022 г.

16:52 | 21.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Шведският производител на автомобили Volvo възнамерява да създаде съвместно предприятие с партньора на Volkswagen за батерии Northvolt. Съвместното предприятие, в което всяка от двете компании ще притежава по 50%, трябва да започне работа в изследователски и развоен център през 2022 г., както Volvo и Northvolt обявиха в понеделник в Стокхолм.

Освен това компаниите искат да изградят в Европа т. нар. гигафабрика за акумулаторни клетки с капацитет до 50 гигаватчаса годишно, в която производството трябва да започне през 2026 година, предава DPA. 



От 2024 г. Volvo също иска да получи 15 гигаватчаса енергия от завода на Northvolt в Северна Швеция, който Northvolt оперира заедно с VW. Volkswagen Group държи дял от една пета в Northvolt и наскоро инвестира още половин милиард евро в шведската компания. Заводът в Швеция вече е проектиран за 60 гигаватчаса батерии годишно, от които 40 гигаватчаса са предвидени за Volkswagen.

Volvo възнамерява да оборудва собствените си автомобили, както и тези на луксозната електрическа марка Polestar, с батерии от съвместното предприятие. Шведите оперират Polestar заедно с китайската компания майка Geely. Новата гигафабрика за батерии трябва да работи само с възобновяеми енергийни източници и да създаде около 3000 работни места.

„Работейки с Northvolt, ние ще осигурим доставката на висококачествени и по-устойчиви акумулаторни клетки за нашите изцяло електрически автомобили“, казва шефът на Volvo Хакан Самуелсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още