IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ще спре да ползва кожа в автомобилите си до 2030 г.

Компанията дава нова заявка за устойчиви практики

19:23 | 23.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Casper Hedberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg

Volvo Cars иска до 2030 г. всичките модели, които продава, да не включват кожа – пореден пример как автомобилните производители искат да направят своите превозни средства по-устойчиви, предава Ройтерс.

Компанията посочва още, че иска до 2025 г. една четвърт от материалите, които използва в новите си коли, да „включват рециклирани и био-базирани продукти“.

Един от материалите, които ще ползва фирмата, носи името Nordico и е направен от текстил, получен от рециклирани материали като бутилки от полиетилентерефталат, както и „материал от устойчиви гори в Швеция и Финландия, и от коркови тапи, рециклирани от винената индустрия“.

Въпреки че възнамерява да прекрати използването на кожа в своите превозни средства, компанията заяви, че „ще продължи да предлага опции с вълна от сертифицирани отговорни доставчици“.

„Намирането на продукти и материали, които поддържат хуманното отношение към животните, ще бъде предизвикателство, но това не е причина да се избягва този важен въпрос“, коментира Стюарт Темплар, който е директор глобална устойчивост на компанията.

През март Volvo Cars, която е базирана в Швеция, но е собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group, заяви, че планира да стане компания само за електромобили до 2030 г.

„Няма дългосрочно бъдеще за автомобилите с двигатели с вътрешно горене“, каза тогава главният технологичен директор на Volvo Cars Хенрик Грийн. „Ние сме твърдо решени да станем производител само на електромобили и преходът трябва да се случи до 2030 г.“

Редица автомобилни производители обявиха, че планират да оборудват колите си с материали, различни от кожа. Още през 2019 г. Tesla на Илон Мъск заяви, че интериорът на Model 3 е „100% без кожа“.

Другите примери включват Porsche – бранд на Volkswagen Group – който предлага на клиентите опция без кожа в интериора на електическия спортен модел Taycan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
сам по себе си този термин е нонсенс -- "хуманното отношение към животните"... аз познавам хора които се държат по зле към другите хора, от колкото към животните! или на *** език хуманното им отношение е по зле от животинското !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ще си правим обувки с тях !! .. но погледни от друга страна, отваря се ниша за тапицери! Разкарваш изкуственяка от който ще ти се поти гъъъъза и отиваш при някой кожар... кожата все пак е възобновяем продукт! ... за разлика от изкуствената която се прави от петрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
А какво ще правим кожите на телетата, които така или иначе се колят за месо?Едва ли някой си мисли,че някое теле го колят специално заради кожата в интериора на Волво например, или Тесла.Пак фейк загриженост за пред двукраките телета с чековите книжки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още