IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo сключи най-голямата си сделка за продажба на електрически камиони досега

Шведският концерн ще достави 100 тежкотоварни превозни средства с батерии на DFDS

10:13 | 06.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата логистична компания в Северна Европа DFDS A/S купува 100 електрически тежкотоварни камиона от шведския концерн Volvo Group, тъй като транспортният сектор е подложен на регулации, свързани с шума и замърсяването, съобщава Bloomberg. 

Вторият по големина производител на камиони в света ще започне да доставя превозни средства, които предлагат пробег с едно зареждане на батерията от 300 километра, през четвъртото тримесечие на годината, като поръчката ще бъде окончателно реализирана през следващата година, посочват от Volvo.

Сделката е най-голямата търговска поръчка на електрически камиони за компанията досега.

Тази поръчка показва, че „е възможно да се управляват тежкотоварни електрически превозни средства“, изтъква в интервю Роджър Алм, президент на звеното за камиони във Volvo.

„Ние сме лидери на пазара в електрическия сегмент. Това е позиция, която се стремим да поддържаме“, изтъква Алм.

Производителите и логистичните компании трябва да спазват по-строгите регулации относно дизеловите камиони, действащи в градските райони, както и да намалят емисиите на въглероден диоксид. Промените отварят вратата за нови конкуренти като Volvo и Traton SE, които обещаха да увеличат дела на електрическите камиони от общите си продажби на 50% до 2030 г.

Volvo Volvo

Снимка: Volvo

Американският стартъп Nikola Corp. заяви миналия месец, че е получил поръчка за камиони от пристанището в Хамбург, докато Tesla Inc. също работи върху електрическа платформа за тежкотоварни превозни средства.

„Това очевидно е по-скъпа алтернатива, но ние искаме да бъдем първи в това отношение“, изтъква ръководителят на логистиката в DFDS Никлас Андерсон, чиято компания управлява 1500 камиона. "Това е много голяма част от нашия климатичен план."

Обемите на продажби на по-големи електрически камиони остават скромни поради малкия пробег и високите разходи за батерии. Volvo продаде около 95 000 тежкотоварни камиона през първата половина на годината.

Преди това двете компании работеха по интегрирането на автономните транспортни превозни средства Vera в логистичния център на DFDS в пристанищния терминал до Гьотеборг, Швеция.

През 2018 г. Volvo представи първото си електрическо, свързано и автономно решение, предназначено за повтарящи се задачи в логистичните хъбове, фабрики и пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още