IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo увеличава дела си в Polestar до близо 50%

Автомобилният концерн обяви, че не възнамерява да увеличава допълнително дела си в производителя на електромобили

17:45 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars увеличава своя дял в Polestar, купувайки допълнително количество акции на производителя на електрически превозни средства, контролиран от китайската компания Zhejiang Geely Holding Group, съобщава Automotive News Europe.

Инвестицията увеличава дела на Volvo до 49,5%. Това става факт, след като Polestar набра 550 млн. долара в първия си кръг на финансиране през април. 

С покупката на акции размерът на дела на Volvo в Polestar се връща на нивото, каквото беше преди кръга на финансиране, когато Polestar получи финансова инжекция от китайските инвеститори Chongqing Chengxing Equity Investment Fund Partnership и Zibo.

Polestar може да се похвали с два електрически автомобила в Китай - хибридния Polestar 1 и изцяло електрическия Polestar 2. Производството на второто превозно средство и първия електромобил на компанията стартира през март в китайската фабрика на Geely, компанията майка на Volvo, в Луцяо. През септември 2020 г. Polestar обяви, че планира да започне производството на още един автомобил - Polestar Precept, чийто интериор ще бъде изграден от рециклирани пластмасови бутилки и корков винил, както и от употребявани рибарски мрежи.

Volvo заяви, че не планира да увеличи дела си в Polestar над 49,5%.

От своя страна Polestar води преговори за листване на борсата чрез сливане с компанията със специално предназначение (SPAC) Gores Guggenheim. Сделката може да създаде компания с общи активи на стойност от около 25 млрд. долара. Тъй като сделката още не е финализирана, е възможно условията по сливането да бъдат променени или преговорите да се разпаднат, предупреждават източниците.

Volvo планира да създаде съвместно предприятие с партньора на Volkswagen за батерии Northvolt. Съвместното предприятие, в което всяка от двете компании ще притежава по 50%, трябва да започне работа в изследователски и развоен център през 2022 г.

Шведите са готови с мащабна стратегия за електрификация с хоризонт до 2030 г., включително планове за продажба на 600 хил. електромобила с батерии към средата на това десетилетие и изграждане на европейска „гигафабрика“ за батерии през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още