IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo влага 1,2 млрд. евро в нов европейски завод за електромобили

Съоръжението, което ще бъде ситуирано в Словакия, ще разполага с годишен производствен капацитет от 250 000 превозни средства

12:57 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автопроизводител Volvo Cars ще инвестира 1,2 млрд. евро в изграждането на нов завод в Кошице, Словакия, който ще разполага с годишен производствен капацитет от 250 000 електрически превозни средства, съобщава Automotive News.

Компанията обяви ангажимент да електрифицира своята продуктова гама до 2030 г. като за целта ще трябва да добави още един завод в Европа.

Строителството на фабриката в Кошице трябва да започне следващата година. Серийното производство на следващото поколение електромобили на Volvo е планирано да стартира през 2026 г., информира компанията. 

„Разширяването в Европа, нашият най-голям регион по отношение на продажбите, е от решаващо значение за прехода ни към електрическа мобилност и за продължаващия растеж“, заяви главният изпълнителен директор на Volvo Джим Роуън.

Първият нов завод на Volvo в Европа от почти 60 години ще бъде третият за компанията в региона. Другите два се намират в Торшланда, Швеция, и Гент, Белгия, които имат общ годишен капацитет от 600 000 автомобила.

Членът на директорския борд на Volvo Бьорн Анвал посочи миналата година, че за да може автомобилният производител да надмине целта си за продажбата на 1,2 милиона автомобила годишно през 2025 г., ще трябва да добави още един завод.

Volvo, която иска да постигне въглероден неутралитет по отношение на своите операции до 2025 г.,  заяви, че заводът ще използва само климатично неутрална енергия.

Фабриката ще бъде петото съоръжение за сглобяване на автомобили в Словакия. Другите заводи принадлежат на Volkswagen Group, Stellantis, Kia и Jaguar Land Rover и съответно са ситуирани в Братислава, Търнава, Жилина и Нитра.

В началото на годината Volvo обяви, че ще вложи 10 млрд. крони (1,1 млрд. долара) в завода си в Гьотеборг през следващите няколко години, за да подготви съоръжението за производство на изцяло електрически автомобили. Малко преди това компанията и Northvolt избраха Гьотеборг за строежа на нова фабрика за батерии, в която ще работят 3000 души. Строителството на обекта ще започне следващата година, а производството през 2025 г. Продукцията ще бъде насочена към моделите на Volvo и Polestar.

Volvo се очертава като изненадващ лидер в европейската надпревара за производство на електромобили. Концернът, контролиран от китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., разкри амбициозен план, според който ще продава единствено електрически автомобили до края на това десетилетие. Новата фабрика ще произвежда 50 гигаватчаса клетки годишно - достатъчно, за да снабдява около половин милион превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още