IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo зарадва със силен скок на печалбата за първото тримесечие

Групата е доставила 58 594 камиона през първото тримесечие, което е увеличение с 14% на годишна основа

13:33 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Шведският производител на тежкотоварни автомобили Volvo обяви днес 85-процентов скок на чистата печалба за първото тримесечие на годината благодарение на силните продажби и търсенето на множество пазари, предаде DPA, цитирана от БТА.

Чистата печалба е нараснала до 10,76 млрд. крони (1,1 млрд. долара) спрямо 5,8 млрд. крони през същото тримесечие на 2018 година. Нетните продажби през периода с отчитане на промените във валутните курсове са се увеличили с 12 процента до 107 млрд. крони. Освен камиони Volvo продава също автобуси и строителни машини. Част от компанията е и подразделението за производство на двигатели Volvo Penta. В групата не влиза едноименната марка автомобили, която бе придобита от китайския холдинг Geely.

Групата Volvo е доставила 58 594 камиона през първото тримесечие, което е увеличение с 14 процента на годишна основа.

Поръчките за камиони са се свили с 39 процента до 45 900 в периода от януари до март. Понижението бе очаквано и се дължи до голяма степен на подадените по-рано големи поръчки в Северна Америка, уточни главният изпълнителен директор Мартин Лундстед.

Поръчките за камиони са по-слаби и в Европа спрямо миналата година. Бразилия отчита силен растеж през тримесечието и според Volvo необходимостта от обновяване на автопарка ще продължи да стимулира търсенето на този пазар.

Световният пазар на строителни машини е бил солиден през първите три месеца на годината и Volvo отчита по-високи от очакваното продажби в Китай. Търсенето се е засилило също така във Великобритания, Германия и Италия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още