IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вратите на завода на Ford в Кьолн остават затворени и през октомври

Остава неясно дали дейността във фабриката ще бъде възобновена през ноември поради несигурността около доставките на чипове

14:31 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. ще удължи периода, през който вратите на завода в Кьолн, Германия, остават затворени, до края на октомври заради недостига на чипове, съобщава Automotive News Europe.

Компанията няма да може да възобнови производството на малкия хечбек Fiesta в завода, както беше планирано първоначално, споделя говорител на Ford пред Automobilwoche. 

„Заради все още напрегнатата ситуация на световния пазар на полупроводници продължават да възникват пречки при доставките“, добавя говорителят.

Производството на Fiesta в завода е в застой от юли.

Според компанията все още не е ясно дали дейността ще бъде възобновена през ноември. Глобалните доставки на полупроводници ще останат нестабилни в обозримо бъдеще, изтъква говорителят. Поради това Ford приема, че в краткосрочен план ще има риск от нови прекъсвания на производството.

Fiesta е единственият модел на Ford, който се изгражда в Кьолн. Продажбите на хечбека в Европа се свиват с 25% до 72 276 броя през август, според данни на JATO Dynamics.

Fiesta се нарежда на второ място по продажби сред моделите на Ford в Европа след малкия кросоувър Puma, сглобяван в Румъния. Продажбите на Puma нараснаха със 75% до 106 360 броя през първите осем месеца на годината.

Ford заяви, че се стреми да електрифицира всички модели, налични в Европа, до 2030 г.

Автомобилният производител инвестира 1 милиард долара в завода в Кьолн за стартиране на производство на електрически автомобили на базата на платформата MEB, разработена от германската група Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още