IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временно ще се отнема регистрацията на автомобил с опасна неизправност

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за МВР

15:26 | 23.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

При установяване на опасна техническа неизправност при техническия преглед временно ще се отнема регистрацията на автомобила, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с които се изменя и Законът за движение по пътищата, предаде БТА. 

МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще обменят технически данни за регистрираните автомобили и за периодичните им технически прегледи. Когато при периодичен технически преглед се установи опасна неизправност, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще уведомява МВР за временно отнемане регистрацията на автомобила.

След получаване на уведомлението с отбелязване в автоматизираната информационна система на МВР временно ще се отнема регистрацията и ще се уведомява собственикът на колата.

След отстраняване на опасната техническа неизправност и след като неизправният автомобил е преминал технически преглед, "Автомобилна администрация" ще уведомява МВР и ползването на колата ще се разрешава отново, като няма да има нова процедура за регистрация.

За целите на регистрацията на превозните средства ще може да се извършва и обмен на информация с държавите членки на Европейския съюз.

С глоба от 500 до 3 хил. лв. ще се наказва водач, който, без да спазва установения ред, навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на подобно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените, реши парламентът.

С приетите от парламента днес поправки се въвеждат изменения и в други закони сред които са Законът за движение по пътищата и Законът за националната система за спешни повиквания с телефон 112, предаде Dnes.bg

С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата.

Системата може да бъде задействана и ръчно.

Служителите на МВР вече ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите. Те ще могат да осъществяват охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект.

Оградата по границата беше включена в списъка на обектите и дейностите, които МВР охранява с полицейски органи, включително и със сигнално-охранителна техника.

С окончателните промени парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населените места до 5000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
Глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още