IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка трета германска кола се изнася за Китай

VW, BMW и Daimler са все по-зависими от бизнеса си в азиатската империя

15:46 | 21.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силните продажби в Китай доведоха до сериозен ръст на продажбите на германските автомобилни производители. Всяка трета германска кола е била продавана през третото тримесечие в Китай, става ясно от анализ на одиторската компания Ernst&Young (EY) за 16-те най-големи автомобилни концерна. 

В сравнение с предишната година Volkswagen, BMW и Daimler са увеличили продажбите си в Китай през третото тримесечие с 9 на сто. Световните продажби същевременно растат със 6 на сто. Това се отразява и на приходите на трите германски концерни, които от началото на годината растат общо със 7 на сто до 364 млрд. евро.  

На другите големи пазари ситуацията не е толкова положителна. В САЩ продажбите на германски автомобили се свиват през третото тримесечие с 1 на сто, а в Западна Европа те стагнират.

Положителното развитие в Далечния Изток според EY води до нарастваща зависисмост от Китай. „Страната се превръща в най-големия водещ пазар за електрическа мобилност и свързано пътуване“, пояснява още експертът от  EY Петер Фус. 

Бумът на пазара на електрически коли се облагодетелства от добри данни от пазара за суровини. В понеделник стана ясно, че незаменимият лек метал литий ще бъде наличен поне до 2025 г., но при най-оптимистичния сценарий, съобщи германската агенция за суровини (Dera). Литият е важен за съхранението на електроенергия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 6 години
Въпросът е до КОГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още