IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички модели на Jaguar Land Rover ще бъдат електрифицирани след 2020 г.

Компанията се надява, че британските износители ще могат да търгуват в Европа след Brexit без бюрократични спънки

21:17 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ралф Спет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ралф Спет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover. Снимка: Ройтерс

Най-големият автомобилен производител във Великобритания Jaguar Land Rover обяви в четвъртък, че след 2020 г. всички негови модели автомобили ще бъдат електрифицирани.

„Всяка нова моделна линия на Jaguar Land Rover ще бъде електрифицирана от 2020 г., предоставяйки на нашите клиенти още по-голям избор", каза в изявление в четвъртък Ралф Спет, главен изпълнителен директор на компанията.

"Ние ще представим портфолио от електрифицирани продукти в нашата гама модели, обхващащи изцяло електрически, plug-in хибридни и леки хибридни автомобили", добави той. „Първият изцяло електрически джип Jaguar I-PACE ще бъде пуснат в продажба през следващата година", поясни Спет.

Същевременно компанията, която е собственост на индийската Tata Motors, се надява, че британските износители ще могат да търгуват в Европа след Brexit без бюрократични спънки, тъй като политиците от двете страни ще искат най-доброто за страните си.

“Напълно съм убеден, че политиците от двете страни - континентална Европа, но също и Великобритания - са заинтересовани да направят най-доброто за обществото, подчерта пред радио BBC Спет. „Така че към доста ясен и се надявам да имаме свободна и честна търговия и в бъдеще, без бюрокрация, без формалности, и износът (...) да може да расте отново“, посочи той. 

Така Jaguar Land Rover става поредният автомобилен гигант, който се насочва към електрически и хибридни автомобили. От 2019 г., например, всяко ново Volvo ще има електрически двигател.

Проблемът със замърсяването на въздуха става все по-болезнен. Според Световната здравна организация транспортният сектор е и водещ източник на емисии на парникови газове и „носи отговорност за голяма част от замърсяването на въздуха в градовете".

Припомняме, че през юли британският министър на околната среда Майкъл Гов обяви, че до 2040 г. Великобритания ще забрани продажбата на автомобили с дизелови и бензинови двигатели, за да се справи със замърсяването на въздуха. Две седмици по-рано Франция представи стратегия да стане въглеродно неутрална държава, като прекрати изцяло продажбата на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, също до 2040 г. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още