Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Всички такси задължително ще бъдат включени в цената при наемане на автомобил

Потребителите вече наемат коли при по-добри условия, отчита ЕК

Всички такси задължително ще бъдат включени в цената при наемане на автомобил

Снимка: Ройтерс

Всички такси задължително трябва да бъдат включени в цената при резервацията за наемане на автомобил в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Например когато зимните гуми са задължителни по закон в някои държави, това ще бъде отразено в основната цена.

Това съобщава Европейската комисия (ЕК), която отчете днес, че след диалог с петте водещи дружества в сектора — Avis, Europcar, Enterprise, Hertz и Sixt, търговските им практики вече са съобразени с разпоредбите на ЕС за защита на потребителите.

Миналата година 2 хил. потребители в Европа са съобщили в европейските потребителски центрове за различни проблеми при наемането на кола. 

Още по темата

Броят на жалбите от сектора за отдаване на автомобили под наем се е удвоил между 2010 г. и 2016 г., докато общият брой на жалбите, получени от европейските потребителски центрове, е нараснал с над 60%. През 2012 г. жалбите са били 1 050, а през 2014 г. са вече 1 750.

Еврокомисията съобщава, че заедно с компаниите е поела ангажимент за справяне с тези проблеми и вече  потребителите са по-добре защитени. Наред с ясна цена при резервацията, потребителите трябва да се възползват и от следните условия:

Описание на основните параметри по отдаване под наем на разбираем език  (пробег, политика за горивото, условия за отмяна на резервацията, изисквания за депозити);

Ясна информация за допълнителната застраховка;

Прозрачна политика относно горивото - потребителите винаги ще имат възможността да получат колата с пълен резервоар и да я върнат с пълен резервоар;

При щети трябва да има ясна процедура за проверка на колите. Потребителите ще бъдат информирани за мотивите и ще получават доказателствата за щетите, преди да им бъде удържана съответната сума;

Справедливи процеси за обезщетения. На потребителите се дава възможност да оспорят всяка щета, преди да им бъде удържана каквато и да било сума.

Според съобщението ЕК и националните органи за защита на потребителите ще продължат да следят отблизо пазара на отдаване на автомобили под наем. Комисията по-специално ще наблюдава практиките на други участници на пазара, като посредници и други дружества за отдаване на автомобили под наем.

Всички участници следва да предлагат едно и също ниво на прозрачност по отношение на услугата и нейната цена. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Honda купува дял в китайската CATL, с която ще произвеждат съвместно батерии