IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Ако Германия загърби Китай, ще пострадат икономиката ѝ и заетостта

Нужен е повече диалог между Берлин и Пекин, заяви Херберт Дийс

18:27 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на германската автомобилна група Volkswagen AG Херберт Дийс призова за повече диалог с Китай, предупреждавайки, че конфронтация с Пекин може да застраши растежа, просперитета и заетостта в Германия. Той визира производствените мощности на най-големи производител на леки коли в Европа в полемичния Синдзян-уйгурски автономен регион, който стои в основата на конфликта между Запада и Пекин заради отношението на Китай към уйгурите, съобщава ntv, цитирайки интервю на Дийс за Spiegel.

Германецът изрази загриженост относно отношението на коалиционното правителство в Берлин спрямо Китай, като заяви, че може да се намери решение на проблема, но „трябва да се водят дискусии и вие трябва да разберете икономическите последици“.

Според ръководителя на Volkswagen, ако Германия загърби Китай, това ще забави икономическия ѝ растеж, ще повлияе на просперитета и заетостта на страната. 

„Ролята на Китай в икономиката на Германия е изключително подценена“, изтъква Дийс. По думите му Volkswagen разполага с 20-30 хил. технологични разработчици в Германия, като поне половината от тях работят и с клиенти от Китай.

Около 4 млрд. евро печалба се генерира от Германия заради Китай всяка година, изтъква Дийс, добавяйки, че голяма част от бонусите на мениджърите на Volkswagen идват от азиатската страна.

Инфлацията в Германия би се ускорила допълнително без сделките с Китай, предупреждава шефът на Volkswagen.

По думите на Дийс Китай се е отворил икономически при президента Си Дзинпин. Вероятно страната ще продължи да се развива положително и можем да допринесен за промяната като бъде представени на местно ниво, добавя германецът.

През май Дийс заяви, че Volkswagen планира да продължи дейността си в завода си в региона Синдзян въпреки твърденията за нарушаване на човешките права там. От 2013 г. насам групата управлява завод в Урумчи – столицата на региона, където западни държави и групи в сферата на човешките права твърдят, че етническите уйгури са подложени на изтезания и задържане.

„Вярвам, че присъствието на SAIC Volkswagen води до подобряване на ситуацията за хората“, казва главният изпълнителен директор Херберт Дийс.

Наскоро САЩ наложиха забрана за внос на продукти, произведени в Синдзян.

„И до ден днешен съм на мнение, че трябва да останем там, защото оттеглянето ни не е от полза за никого“, изтъкна шефът на Volkswagen . „Можем да гарантираме, че там няма принудителен труд“, добавя той.

Китайският пазар е изключително важен за Volkswagen. Базираната във Волфсбург компания е пазарен лидер там. Въпреки коронавирусните мерки през последните няколко месеца и икономическото забавяне в Китай Дийс е уверен, че страната ще остане двигател на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още