IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW е обезщетила над 25 000 германски клиенти заради Дизелгейт в отделни дела

Около 30 000 дела все още не са окончателно разрешени - но вече има почти 15 000 предложения за споразумения

16:16 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg

Почти половината от изплащанията на компенсации от страна на германския автомобилен концерн Volkswagen за около 55 000 индивидуални ищци по делата за Дизелгейт, са били уредени към края на годината. Както предава DPA, вече са сключени „повече от 25 000“ споразумения в отделните производства извън голямото извънсъдебно споразумение. В тези случаи изплащането вече е приключило или в момента е в ход.

Около 30 000 дела все още не са окончателно разрешени - но вече има почти 15 000 предложения за споразумения, които вече са били предоставени на клиентите.

Volkswagen беше обещал на ищците със собствени процеси еднократни плащания, които трябва да се изчисляват индивидуално. Тези, които приемат парите, могат да запазят колата си. Алтернативно могат да изчакат решението от своето собствено производство, в рамките на което съдиите могат да се ориентират по тълкуването на Федералния съд (BGH). Тогава при определени обстоятелства клиентите може да получат цената, на която са купили автомобила си, като се приспадне такса за използване. След това клиентите трябва да върнат автомобила.

За разлика от общия голям иск, заведен под ръководството на Федерацията на германските потребителски организации (VBZV), при делата на отделните ищци не съществува единна таблица поради разнообразието от възможни параметри, от които се получават предварително определени суми за всеки модел автомобил и възраст. Става въпрос за индивидуални разпоредби. Сумата, която ищците може да получат, зависи и от продължителността на употребата на колата и възрастта ѝ.

В рамките на голямото споразумение адвокати от VZBV и VW се договориха след дълги преговори за изплащане на между 1350 и 6257 евро за участващите клиенти, в зависимост от превозното средство. Почти всички легитимни искове - 245 000 дела - вече са уредени, поясняват от компанията. По тях са изплатени над 750 милиона евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още