IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW и Bosch се обединяват, за да стимулират производството на батерии в Европа

Двете компании ще създадат съвместно предприятие за производство и доставка на фабрично оборудване

15:46 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германските концерни Volkswagen Group и Robert Bosch планират да създадат съвместно предприятие за оборудване, свързано с производство на батерии за електрически автомобили, съобщава Automobilwoche. Въпросният бизнес ще покрива не само предвидените шест “гигафабрики” на германския автомобилен концерн в Европа, но и извън Стария континент. 

Двете компании са категорични в целта си - изграждане на силен европейски доставчик за оборудване на фабрики за батерии. Те искат да проучат различни решения за индустрията, с които да се стимулира производството на батерии в Европа.

Целта е да се подготви основата за създаването на предприятието в края на 2022 г. Това ще осигури на Volkswagen и Bosch необходимите мощности за мащабно производство на клетки за батерии.

„Европа има уникалната възможност да се превърне в глобален производител на батерии през следващите години“, заяви главният технологичен директор на VW Томас Шмал. Нараства търсенето за оборудване на нови гигафабрики за батерии, като само германският концерн иска да построи шест в Европа до 2030 г. „Volkswagen и Bosch проучват възможностите да развият и оформят тази предстояща индустрия“, добавя Шмал.

VW обяви миналата година, че ще започне самостоятелно производство на батерии.

Според Шмал новите бизнес възможности произтичат от решението за активно навлизане във вертикална интеграция по отношение на веригата на стойност при производството на батерии.

Сега VW иска да направи това заедно с Bosch.

„Работим за изграждане на напълно завършена европейска верига на доставки за електрическа мобилност Made in Europe“ – историческа възможност в икономическата история“, подчертава Шмал.

Bosch предлага най-добрите условия за това, заяви от своя страна Ролф Найорк, който отговаря за технологиите в германския доставчик. „Bosch е не само един от най-големите глобални доставчици на автомобилни части, но и един от водещите фабрични доставчици. Ние разбираме технологията на батериите и разполагаме с ноу-хау за производството им“, изтъква Найорк.

Досега в Европа бяха обявени планове за изграждане на фабрики за батерийни клетки с общ производствен капацитет от 900 гигаватчаса (ГВтч), които трябва да съставляват около 16% от световното производство до 2029 г.

Но според Световният алианс за батериите (EBA) една трета от всички батерии в глобален план трябва да се произвеждат в Европа до 2030 г., за да се намали зависимостта на региона от външни доставчици, които сега доминират на пазара, най-вече тези от Южна Корея и Китай.

Най-големият планиран завод за батерии в Европа е на Tesla, разположен край Берлин до фабриката ѝ за електрически превозни средства. Съоръжението ще разполага с годишен капацитет от над 100 ГВтч, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още