IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW подкрепя Tesla в битката за намаляване на митата за електромобилите в Индия

Понижението на данъка върху вноса на електрически коли ще стимулира инвестициите и ускоряването на създаването на местна екосистема, изтъкват от Volkswagen

14:41 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийското звено на германската автомобилна група Volkswagen AG подкрепя апела на Tesla Inc. към индийското правителство за намаляване на митата върху вносните електромобили, като заяви, че данъчната редукция ще помогне на цялата местна индустрия. 

„Намаляването на митата върху електромобилите дори до 25% от сегашните нива, които достигат 100%, не би представлявало заплаха за местните играчи, но би помогнало за стимулиране на инвестициите и ускоряването на създаването на екосистема“, изтъква Гурпратап Бопарай, директор на Skoda Auto Volkswagen India Pvt., цитиран от Bloomberg.

През юли Tesla призова индийския премиер Нарендра Моди да понижи данъка върху вноса на електрически превозни средства, като малко след това главеният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск написа в Twitter, че е „много вероятно“ да изгради завод в страната, ако властите му позволят да продава вносни превозни средства.

Въпреки че правителството поля със студен душ искането на Tesla, други автомобилни концерни, като Mahindra & Mahindra Ltd. и Mahindra & Mahindra Ltd., също подкрепиха апела.

Индийската стратегия за поддържане на високи мита върху автомобилите представлява препятствие за чуждестранните концерни. Японската Toyota Motor Corp. заяви миналата година, че няма да се разширява допълнително в Индия поради високите мита, докато Harley-Davidson Inc. изостави пазара. General Motors Co. се изтегли от страната още през 2017 г.

„Високите мита не само влияят върху местното потребление, но и вредят на плана на Индия да се превърне в глобална производствена дестинация“, споделя Бопарай. Понижените мита за електрически автомобили и основни компоненти ще помогнат за увеличаването на местното производство на електромобили, добавя той, посочвайки, че увеличаването на обема е „от решаващо значение“ за Индия да стане водещ производител на електрически превозни средства.

В същото време Volkswagen проучва как да доставя електромобилите от своето портфолио от марки в Индия, следвайки подход, воден от луксозните брандове като Audi и Porsche, изтъква Бопарай.

Индия трябва да създаде зарядна инфраструктура и да предостави стимули за засилване на прехода към електрически автомобили, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още