IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW ще инвестира 1 млрд. евро в завода си в Словакия

Инвестицията ще бъде предоставена за проекти в целия диапазон модели, произвеждани в страната, съобщиха от концерна

15:28 | 16.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen планира да инвестира 1 млрд. евро в своя завод в Словакия. В сумата влизат и 500 млн. евро за производство на следващо поколение модели Passat и Skoda Superb. Това заяви председателят на VW Slovakia Оливер Грюнберг в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Инвестицията ще бъде предоставена за проекти в целия диапазон модели, произвеждани в Словакия. Тя се очаква да създаде и 2000 работни места през идните години, посочват още от компанията.

По-рано миналата седмица стана известно решението на германската компания да инвестира значителна сума в своя завод в Братислава, вместо да отвори нова фабрика в Турция.

Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет, което ще струва близо 1 млрд. евро.

По-рано VW планираше да открие завод близо до Измир, Турция, където да изгражда следващото поколение VW Passat и модела Skoda Superb, започвайки през 2022 г., с максимален годишен производствен капацитет от 300 хил. автомобила. В крайна сметка компанията се отказа заради противоречивата политическа обстановка в Турция, като формално обяви коронавирусната криза като причина да се откаже от новия завод.

Припомняме, че България също бе един от претендентите за инвестицията на VW в Западна Европа, преди компанията да се спре на Турция.

Страната ни предложи на VW голяма индустриална зона извън София, близо до летището. Премиерът Бойко Борисов обеща на германския концерн да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света“. Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още