IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW ще инвестира над 7 млрд. долара в електрическа мобилност в Северна Америка

Групата ще се стреми да увеличи дела на електромобилите до 55% от общите продажби в региона до 2030 г.

18:31 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската група Volkswagen AG планира да инвестира 7,1 млрд. долара през следващите пет години в Северна Америка и да добави 25 нови електрически превозни средства на този пазар до 2030 г., заяви Скот Кео, президент и главен изпълнителен директор на Volkswagen Group of America, цитиран от Ройтерс.

Германският автомобилен производител очаква 55% от продажбите на автомобили в САЩ да представляват изцяло електрически коли до края на това десетилетиe, изтъкна Кео. В същото време за Европа компанията цели този дял да достигне 70%. 

VW ще започне постепенно да премахва своите бензинови модели в Северна Америка, с цел да прекрати продажбите на превозни средства с двигатели с вътрешно горене в началото на следващото десетилетие.

Кео заяви, че компанията ще започне изграждането на електрическия кросоувър ID.4 през тази година и планира да пусне в продажба новия електрически микробус ID.Buzz в САЩ през 2024 г. Компанията не е решила дали да изгражда ID.Buzz в Северна Америка.

VW ще сглобява ID.4 в завода си в Чатануга, Тенеси, и модифицира мексиканските си заводи в Пуебла и Силао, за да започне производството на електрически превозни средства, двигатели и свързани с тях компоненти до средата на десетилетието.

Според Кео VW планира да увеличи производството на батерии в САЩ, където развива партньорство с южнокорейската компания SK Innovation.

По-рано в петък най-големият производител на леки коли в Европа обяви, че сформира две нови съвместни предприятия с китайските компании Huayou Cobalt и Tsingshan Group, за да осигури доставки на никел и кобалт на своите електрически превозни средства в Китай. Този ход е част от ангажимента на Volkswagen да инвестира 30 млрд. евро в създаването на мрежа от фабрики за производство на електромобилни батерии и за осигуряване на по-широк достъп до жизненоважните суровини, които са необходими за изграждането на тези продукти.

В началото на март VW представи електрическия ID.Buzz, чийто дизайн залага на ретро стила, напомнящ на емблематичния Microbus от 60-те години на миналия век. Пътническият ID.Buzz и товарната версия ID.Buzz Cargo бяха приветствани от гостите на специално събитие в историческия квартал Шпейхерщат в Хамбург. И двата варианта ще бъдат пуснати в продажба в Европа още тази есен, като предварителните резервации ще бъдат достъпни от май.

Volkswagen планира да представи на американския пазар само пътническата версия с дълга база, където поръчките ще стартират в началото на 2024 г.

Решението на Volkswagen отразява ускорената инфлация при суровините и автомобилните компоненти през последните месеци. Компании като Tesla до BYD бяха принудени да повишат цените на своите електромобили заради увеличените разходи за суровини. Миналата седмица американският автопроизводител Ford Motor Co. обяви планове за създаване на съвместно предприятие за изграждане на клетки за електромобилни батерии в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още