IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW ще вземе решение за своята четвърта фабрика за батерии най-късно догодина

От Skoda се надяват въпросното съоръжение да бъде ситуирано в Чехия

20:42 | 17.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Чешкият автомобилен производител Skoda, собственост на германската група Volkswagen, е уверен, че компанията майка ще вземе решение относно локацията на своята планираната четвърта фабрика за електромобилни батерии „най-късно през 2023 г.“, съобщава Ройтерс, цитирайки член на управителния съвет на концерна. 

Базираната във Волфсбург Volkswagen заяви през октомври, че планира да вземе решение за местоположението за завода през първата половина на 2022 г., който вероятно ще бъде ситуиран в страна от Източна Европа. Групата цели да изгради общо шест съоръжения за производство на батерии в Европа до края на десетилетието.

„Решението ще бъде взето във Волфсбург, в Германия“, посочва Микаел Оелеклаус, член на управителния съвет на Skoda, който отговаря за производството и логистиката. "Надяваме се и сме уверени, че това решение ще бъде взето в края на есента, може би най-късно догодина... Надяваме се, че VW ще вземе решение в полза на Чехия", добавя той.

Унгария, Полша, Словакия и Чехия са сред евентуалните локации за четвъртата фабрика за батерии на VW, която по план трябва да заработи през 2027 г.

Skoda играе важна роля в стратегията на германския концерн за електрификация на своето продуктово портфолио. Миналата седмица ръководителят на VW Херберт Дийс заяви, че разработването на малки електромобили за марките Volkswagen, Skoda и Cupra е „в ход“ преди пазарния им дебют през 2025 г. Въпросните превозни средства ще бъдат с размерите на VW Polo, като ще се продават под марките на групата, насочени за по-масовия пазар.

През март най-големият автомобилен концерн в Европа обяви, че ще построи своя трети планиран завод за батерии край Валенсия, Испания. Компанията ще инвестира 7 млрд. долара в инициативата при условие, че получи правителствена подкрепа.

Заводът в Сагунто, Испания, ще се изгражда съвместно с няколко партньори. Списъкът с участниците все още не е финализиран и в него може да попаднат и други автомобилни концерни, споделя пред журналисти председателят на SEAT Уейн Грифитс.

Това ще бъде най-голямата инвестиция в индустриална инфраструктура на Испания, според автомобилната марка, която заяви, че очаква "значителна" държавна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още