IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки рекордните доставки Tesla съкращава стотици служители

Междувременно компанията показа във видеоклип как започва да произвежда апарати за обдишване

11:06 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO</p>

Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Въпреки отличните данни за доставките за първото тримесечие американският производител на електрически автомобили Tesla се готви да уволни служители от американските си фабрики за автомобили и батерии в Калифорния и Невада, които не се водят на трудов договор към него. Съкращенията могат да засегнат няколкостотин души. Поради пандемията от коронавирус автопроизводителите трябва да намалят производството на нови превозни средства. Сега обаче Tesla премина частично към производство на апарати за обдишване, процес, който производителят на електрически автомобили вече представи във видео, предават CNBC и Techcrunch.

Компанията съкращава служители както в своята фабрика за превозни средства във Фримънт, Калифорния, така и в Gigafactory извън Рино, Невада, където Tesla прави акумулаторни батерии, захранващи електрическите ѝ превозни средства, както и продукти за съхранение на енергия. Съкращенията засягат стотици служители, става ясно от оценките на запознати със случващото се хора, които са пожелали да останат в анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят по тези теми.

Служители на временен договор, много от които са работели за Tesla години наред, а някои се надявали да минат на пълен работен ден, са били уведомени от агенциите за подбор на персонала за съкращенията в края на миналата седмица.

В докладна записка от Balance Staffing се казва: „С мое най-дълбоко съжаление трябва да ви информирам, че спирането на дейността на фабриката на Tesla беше удължено поради пандемията COVID-19 и в резултат Tesla поиска да прекрати всички временни договори, което влиза в сила незабавно“.

Агенцията за подбор на персонала е заявила на служителите, че могат да останат служители на Balance Staffing и могат да намерят друга работа чрез бизнеса ѝ. Balance Staffing обещава, че ще работи усилено, за да се върнат в бъдеще работниците  в Tesla, ако това е възможно, и успокои служителите, че уволненията от Tesla не са отражение на качеството на тяхната работа, а по-скоро на трудните условия на бизнеса.

Служители, наети чрез други агенции за временна заетост, са получили подобни известия в четвъртък и петък, предава CNBC.

В петък акциите на Tesla поскъпнаха с над 5% в ден, в който пазарите като цяло отчетоха негативен тренд, след като компанията отчете доставки на превозни средства от първото тримесечие, които зарадваха инвеститорите.

Компанията за електрически автомобили на Илон Мъск е доставила приблизително 88 400 автомобила и е произвела 103 000 коли през първото тримесечие, въпреки че много заводи бяха затворени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още