IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква акциите на Tesla да открият 2021 г. с рекорден ръст

Въпреки че по отношение на доставките компанията изостава от собствените си прогнози, тя надмина очакванията на пазарните анализатори за 2020 г.

15:12 | 04.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Акциите на американския производител на електромобили Tesla Inc се очаква да стартират днешната търговия с рекорден ръст в стойността, след като концернът на Илон Мъск отчете по-големи от очакваното доставки на превозни средства през 2020 г., съобщава Ройтерс.

В рамките на миналата година компанията е отчела 499 550 доставени автомобила, надминавайки прогнозите на Wall Street за 481 261 превозни средства, сочат данни на Refinitiv. Въпреки постижението обаче данните изостават с 450 броя от целта, поставена от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск

„Повишаваме прогнозите си, за да отразим по-големите доставки от четвъртото тримесечие и новините за силното търсене на Model Y в Китай, което също предполага намерение за по-големи бъдещи доставки“, заявиха анализатори на J.P. Morgan в бележка до клиентите.

Tesla отчете печалба за последните пет поредни тримесечия въпреки щетите, които коронавирусът нанесе на автомобилната индустрия в глобален план.

Акциите на производителя на електромобили поскъпнаха със 743% през 2020 г., което превърна компанията в най-високо оценената в автомобилната индустрия.

Tesla обяви още, че производството на Model Y в Шанхай е започнало, като доставките се очаква да стартират скоро.

Компанията изгражда два нови завода за сглобяване на превозни средства – един в Берлин с капацитет до 500 хил. автомобила годишно и още един в Остин, щата Тексас, САЩ, в който ще се прави първият пикап на марката. Очаква се производството и в двата завода да започне по-късно през тази година.

Фючърсите на компанията поскъпват с 3% преди старта на редовната сесия в рамките на индекса S&P 500, към който тя се присъедини на 21 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkomik
преди 3 години
https://***.investor.bg/***/444/a/nad-polovinata-ot-prodadenite-novi-koli-v-norvegiia-prez-2020-g-sa-elektromobili-319219/?utm_source=referral&utm_medium=articles&utm_campaign=internal_links
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkomik
преди 3 години
Обикновенно само чета, но сега много ме надъхахте:) Гроздето е кисело - нали?Според мен инвестицията в дадена акция не е само резултат от текущото представяне на дадена компания , а и това което очакваш от нея в бъдеще. Да , за 2020 са 500к но толкова капацитета. Тази година като отвори още 2 завода ще се промени картинката. Въпрос на време е да се започне строежа и на следващия. След като от Фолксваген сами признават , че Тесла са им трън и са 7 години пред тях , защо ви учудва , че хората дават доверие на Мъск? Аз все още нямам Тесла - чакам немските , но имам познати , които вече имат и освен , че за момента е проблем ако ти се наложи сервиз - то всичко останало е супер. Във форумите на собственици на Тесла процента на доволни е над 95. Не знам дали при другите производители е така. Не знам защо толкова го плюете тоя Мъск??? Факт е , че човека успява. Направи ли евтина ракета? Започна ли да продава масово електрички? Още малко и интернета му ще е готов? Факт е , че е визионер. И че е пръв пред всички останали. Мога да дам още много факти , но смятам че е излишно. Просто ми беше любопитно защо е този хейт срещу него? Успешен ден на всички:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
и не се вижда най- ванжното - че продажните на дизел е 1/4 от всички нови коли, бензини 1/2 от всички нови пордадени 2020 коли, хибридите са двойно повече( сигурно , да не търся) от ЕВ... тесла продава около 15% от 6%-7% от всички продадени коли... това е смешна бройка - от около 65 000 000 не са продали и 500 000... обаче са по скъпи от всички останли взети заедно :)))))))))))))))))))))) Смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
миналата година теларя продаде към 390 000 коли, тая към 490 000... и рева е ооооооо голпм успех, би тва, би нва, ооооо 700% акцията ъп... и наивниците вярват. Не виждат останалите какво продават и колко пъти в повече - фолксваген, нио, рено... не се виджа съотношението и промяната, защото безплатната реклама по бнт - директно на спейс х и телса спусната от биг брадър свърши работа....смешници :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Както всяка майка си харесва и хвали детето, така и капиталистическия строй си хвали и харесва отрочетата... те може да са недъгъви, куци и сакати, но са си мили на мама...:))))Има и нещо друго - когато едно нещо се повтаря хиляди пъти се ревръща в истина - това цели пропагандата...:)) да деформири и оформи мозъците така както иска :))))Затова се начка и принизява образованието - за да може контрола да е по лесен. Учени хора, дето могат да смятат с логическа мисъл и знания - трудно се лъжат... роби са нужни, слуги, не революционери :))))Така е в натъкммизма, произлязъл от урудливия капитализъм, който също като комунизма не може да съществува самостоятелно дъгло време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
Твоите прогнози са резултат на здрава логика! Но, след срещата в Давос на едни дядковци с портфейли по'големи от за*ниците им, пратиха по дяволите всяка икономическа логика и сътвориха новия световен ред! И всеки който им пречи ще фалира, но тия които отдавна трябваше да са фалирали вече обособяват новото дигитално робство. Трансформацията вече е в ход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Този екстремен оптимизъм обикновено предшества големите сривове.Биткойн има ужасно начало на годината, тесла ще го последва плътно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още