IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo оттегли част от съдебните си претенции към Uber

По-голямата част от иска обаче касае не патентите, а търговски тайни

10:07 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Waymo - поделението за автономно движещи се автомобили на Alphabet Inc., оттегли три от четирите си съдебни претенции за нарушения на патенти в делото си срещу Uber Technologies Inc. относно програмата за автономни автомобили на стартиращата компания, предава Bloomberg.

Решението на Waymo да включи патентни претенции в иска си срещу Uber впрочем беше изненадващ ход за Alphabet, която обикновено се гордее с ограничаването на патентните битки. По-голямата част от иска на Waymo не е за патентите, а за търговски тайни.

Waymo твърди, че Uber е откраднал търговски тайни от Waymo, когато Антони Левандовски,  който е работил за Waymo, е изтеглил 14 хил. файла в личния си компютър и след това се е присъединил към Uber, за да ръководи програмата за автономни коли на стартъпа.

Uber уволни Левандовски в края на май. Мениджърът се е позовал на конституционното си право срещу самоинкриминация и е отказал да свидетелства по делото, възпрепятствайки способността на Uber да се защити срещу претенциите на Waymo.

Окръжният съдия в Сан Франциско Уилям Алсъп поиска от Waymo да сведе за по-малко от 10 исковете за търговски тайни преди да се изправи пред журито. При изслушването на 7 юни той също така е заявил: „Искам да повторя на ищеца, че трябва да помисли за оттегляне на патентната част от този случай".

„Отказът на Waymo от три от четирите заявки за патенти е още един знак, че тези искове са преувеличени и не могат да донесат победа", каза Uber в изявление. "Не само че са открили нулеви доказателства, че някой от 14-те хил. въпросни файла е бил в Uber, сега те признават, че дизайнът на LiDAR на Uber всъщност е много различен от техния. Сблъскани с твърдата истина, Waymo прибягват до плаващи теории за конспирация, които не почиват на факти, правейки всичко възможно, за да насочат вниманието към усещането, а не към същността".

Lidar е ключов компонент, който помага на автономните превозни средства да видят околността и именно тази технология е в центъра на този случай. Говорител на Waymo каза в петък, че компанията е отхвърлила трите патентни заявки, защото те се отнасят до специфичен Spider дизайн на lidar, който Uber вече не използва. Четвъртият иск за патентно нарушение се фокусира върху друг дизайн на lidar - "Fuji", който стартъпът продължава да се използва, каза говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още