IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo си партнира с логистична компания при тестване на автономни камиони

C.H. Robinson и подразделението на Alphabet търсят търговска реализация на автономен превоз на дълги разстояния

11:41 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Звеното на Alphabet Inc. за автономни технологии Waymo и логистичният оператор C.H. Robinson Worldwide Inc. заявиха, че ще обединят усилия за тестване на самоуправляващи се камиони в Тексас през следващите месеци.

Въпреки че превозните средства ще бъдат снабдени с оборудване и софтуер за автономно движение, те ще разполагат и с шофьор зад волана, който ще може да поеме контрола във всеки един момент като основно съображение за сигурност, съобщава Ройтерс. 

Партньорството между двете компании ще позволи на C.H. Robinson да се наложи като един от най-големите потребители на автономни технологии, разработени от Waymo, изтъква Крис О’Брайън, главен търговски директор на логистичното дружество.

Според него разработването на автономни камиони за дълги разстояния ще осигури облекчение в рамките на автопарковете, които се сблъскват с ограничения в капацитета и хроничен недостиг на водачи още преди появата на коронавируса.

Редица компании, предлагащи автономни решения за транспорта, търсят партньорства с производители на камиони и оператори на търговски автопаркове, нажежавайки допълнително състезанието за реализиране на такава технология в мащаб.

Камионите, предназначени за транспорт на товари на дълги разстояния, се очаква да се адаптират по-лесно към автономните технологии от роботакситата, тъй като магистралите са значително по-облекчени от градските улици по отношение на трафика.

„Наясно сме, че нашето технологично решение е само едно парче от много сложен пъзел“, казва Чарли Джат, ръководител на отдела за камиони в Waymo. „Ще е необходима постепенна еволюция, за да се реализира технологията в мащаб“, добавя той.

Waymo разработва технология за автономно шофиране от над десетилетие, но все още не е постигнала търговска реализация в мащаб. Първоначално звеното се фокусира върху роботакситата, но през 2017 г. създаде Waymo Via за изграждане на технология за автоматизирани услуги за транспортиране при тежкотоварния транспорт. Компанията също така развива партньорства с Daimler Truck, JB Hunt и с куриерската компания UPS.

Waymo интегрира своя софтуер и сензори за самостоятелно управление при камионите на Daimler. Тя тества технологията и с превозни средства на JB Hunt и UPS в Тексас, където Waymo се надява да внедри напълно автономна технология за превоз на товари чрез камиони през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още