Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

За електромобилите софтуерът ще е много важен, а това е добра новина за България

Преходът към електромобили ще се случи много бързо, защото всеки производител ще предлага такива, прогнозира Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България

гледано: 3281   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Електрическите автомобили ще стават все по-достъпни, като пътуването с личен електромобил ще бъде по-евтино от ползването на градския транспорт. Това прогнозира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, БРАИТ и на Next.e.GO България, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Преходът от двигателни с вътрешно горене към електромобили ще се случи много бързо, защото всеки един производител ще предлага такива автомобили във всеки един сегмент, смята гостът. Първоначалният разход за покупка на електрически автомобили сега може да е по-висок, но когато се калкулират разходите в дългосрочен план, се вижда, че тези автомобили са по-изгодни. Жизненият цикъл на един такъв автомобил е по-дълъг, посочи Станиславов.

Последния месец продажбите на Tesla Model 3 в Германия са с между 20 и 40 броя по-малко от тези на VW Golf., което означава, че скоро Tesla  може да измести VW Golf като най-продаван автомобил в страната, коментира гостът.

За електромобилите и особено за автономните такива софтуерът ще е много важен. Според Станиславов България може да извлече сериозни ползи от това, заради развитата си ИТ индустрия.

„Все още в България няма разработена стратегия за създаване на минимален брой станции, които да позволяват по-дълги пътувания с електрически автомобили“, каза Станиславов. 

България е малка държава с не толкова голяма пътна мрежа и създаването на такава система няма да е толкова трудно, смята гостът. Според него това е работа на държава, защото строителството на една зарядна станция е приравнено на това на една бензиностанция или хотел. Създаването на такава базова инфраструктура трябва да бъде инициирано от държавата, а вече локалните мрежи трябва да се правят от бизнеса, допълни той.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
3
 
2
преди 1 месец
"Преходът към електромобили ще се случи много бързо"...ами при режим на тока ...?
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма нещо, на което да не му трябва програмно осигуряване в днешни дни. Естествено България с висококвалифицираните си кадри може само да спечели, но не бива да се наемат индийски програмисти на кило за да не си съсипем имиджа на развита ИТ държава. Ако има доказали се ИТ специалисти от българите в чужбина е възможно да "внесем". Трябва да се произвежда сигурно и безбъгово до голяма степен (особено за автономните автомобили), а не бързо и на ниска цена. В евтиния сегмент няма как да се конкурираме с Индия и Китай, но не случайно тук също има и то доста инвестиции в ИТ.

Още от Новини
Nio отхвърли твърдението, че ще строи фабрика в Европа