IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от половин век най-продаваната кола в Швеция не е Volvo

През 2016 г. списъкът се оглавява от Volkswagen Golf

15:50 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Най-продаваната кола в Швеция през 2016 г. не е Volvo, което се случва за първи път от повече от половин век, съобщава BBC.

За миналата година списъкът се оглавява от Volkswagen Golf, показват данни на асоциацията на автомобилните производители, въпреки че като цяло Volvo продължава да бъде лидер по пазарен дял.

На Golf се падат 5,9% от продадените нови коли в страната, докато трите модела на Volvo - V70, S90 и V90 заедно си делят общо 5,7% от продажбите на нови коли.

За последен път Volvo е бил надминат по продажби от Volkswagen Beetle през 1992 г.

Въпреки че в момента автомобилният бизнес на Volvo е собственост на китайската компания Zhejiang Geely Holding Group, марката все още се разглежда като емблематична шведска марка.

Независимо от последните данни, една на всяка пет коли (21,5%) по пътищата в скандинавската страна са марка Volvo в сравнение с 15,7% за Volkswagen. Моделът V70 е най-популярната кола в Швеция през последните две десетилетия, но въпреки това производството му е намалено в полза на новия модел V90.

Швеция е вторият по големина пазар за Volvo след Китай. Шведската асоциация на автомобилните производители съобщи, че изминалата година е рекордна по продажби на нови автомобили с 372 хил. нови регистрации, което е ръст с 8% спрямо 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още