Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

За шест месеца Volkswagen спечели повече, отколкото за цялата 2020 г.

Оперативната печалба през първата половина на 2021 г. възлиза на 11 млрд. евро, а година по-рано концернът бе на загуба от 800 млн. евро

За шест месеца Volkswagen спечели повече, отколкото за цялата 2020 г.

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen се възстановява все повече и повече от коронакризата от миналата година. Дори острият недостиг на чипове засега не може да спре курса за възстановяване. През първата половина на годината базираният във Волфсбург автомобилен производител отбелязва силни подобрения в оперативните приходи и паричния поток в автомобилния бизнес и представи ключови данни този петък. Пълните полугодишни резултати ще бъдат обявени в края на месеца.

Според групата продажбите на клиенти са се увеличили „силно“ през първата половина на годината. Това води до високи приходи и висока оперативна печалба. В резултат на това нетният паричен поток в автомобилния бизнес също се развива „много положително“. Що се отнася до доставките на клиенти, Volkswagen вероятно се е върнал на сравнително нормално ниво от пет милиона автомобила, както през предкризисната 2019 година, въпреки липсата на чипове. През първата половина на миналата година групата достави само 3,9 милиона автомобила на клиенти по целия свят.

Още по темата

Оперативната печалба през първата половина на 2021 г. възлиза на 11 млрд. евро. Поради коронакризата базираната във Волфсбург група отчете оперативна загуба от около 800 милиона евро дванадесет месеца по-рано. В момента Volkswagen се представя дори по-добре, отколкото през първата половина на 2019 г. По това време в счетоводните документи бе вписана печалба от десет милиарда евро. В оперативно отношение Volkswagen вече е спечелил повече през първата половина на 2021 г., отколкото през 2020 г. като цяло.

Високият оперативен резултат изненада и повечето инвеститори и анализатори, които очакваха подобрение, но не чак толкова добри данни. „Относителното нормализиране на данните за продажбите към нивото отпреди кризата дава тласък на групата", казва пред Handelsblatt Франк Швопe, автомобилен анализатор в NordLB в Хановер. Добрите данни окрилиха и книжата на VW, които поскъпнаха с 5,91 на сто до 212,35 долара.

Групата се възползва преди всичко от добрите резултати от продажбите в двете си премиум марки Porsche и Audi, където кризата едва ли се забелязва. Лизинговата дъщерна компания VW Financial Services, която реализира особено добри резултати от бизнеса с употребявани превозни средства, също отчете солидни данни. Освен това групата публикува значително подобрени данни за продажбите в САЩ.

По отношение на нетния паричен поток от автомобилния бизнес, Volkswagen постигна стойност от около десет милиарда евро и по този начин – нормализиране на параметъра. Преди година, в първия връх на коронавирусната криза, базираната във Волфсбург компания управляваше едва три милиарда евро. Подобрението вече беше очевидно и по-рано през тази година. След първото тримесечие на 2021 г. паричният поток е бил 5,5 милиарда евро.

Остава да видим обаче дали Volkswagen ще усети по-силно недостига на чипове през втората половина на годината. „Затрудненията, причинени от недостига на полупроводници, се изместиха и по-вероятно ще доведат до увреждания през втората половина на годината", се казва в съобщението на групата.

През първото тримесечие Volkswagen не успя да произведе около 100 000 автомобила поради липсата на чипове. Поне подобен обем непроизведена продукция се очаква и през второто тримесечие. Сега инвеститорите очакват, че ситуацията с предлагането на чипове няма да се подобри значително най-рано до четвъртото тримесечие.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г.