IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зад пазарното господство на Tesla стои богато портфолио от патенти

Концернът е натрупал над 580 патента от основаването си през 2003 г. до март 2021 г., според съвместно проучване на Nikkei и Intellectual Property Landscape

23:16 | 10.08.21 г. 3
<p>
	Илон Мъск.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Един поглед върху обширното портфолио от патенти на Tesla Inc. показва цветната гама от разнообразни технологични иновации, която помага на американския производител на електромобили да запази своята лидерска позиция на пазара.

Компанията стартира доставките на своя изцяло преработен премиум автомобил Model S през юни. Най-скъпата версия на електромобила, Model S Plaid, може да ускори от 0 до около 100 км/ч за приблизително 1,99 секунди, като според Tesla това е най-бързата лека кола до момента.

Но това, което отличава Tesla от конкуренцията, е по-малко забележимата технология, която няма много общо с шофьорските способности, поне не и на повърхността. Освен изкуствения интелект и други напреднали технологии, през последните години компанията ускори развитието на функциите за безопасност. 

Tesla е натрупала над 580 патента от основаването си през 2003 г. до март 2021 г., според проучване на Nikkei Asia Review съвместно с Intellectual Property Landscape.

По-голяма част от тези патенти, 281, могат да бъдат класифицирани като машинни, следвани 168 патента, насочени към транспорта. В същото време патентите, свързани с потребителското изживяване нарастват съществено.

През 2018 г. Tesla кандидатства за патент за кормилна уредба, която ще позволи на електромобила да се управлява чрез сензорен екран. Превозното средство може да се управлява с пръсти чрез плоския дисплей на таблото, а потребителят може да получи тактилна обратна връзка все едно натиска истински бутони.

Tesla кандидатства за патентоване на функцията Smart Summon през 2019 г. Иновацията, която позволява на потребителя да превключи колата на Autopilot, за да изтегли или паркира колата, дори ако се намира извън превозното средство, беше представена същата година.

Следващата най-голяма партида патенти на Tesla, 71, може да бъде класифицирана като полупроводници, категория, която включва и соларни клетки. През 2016 г. Tesla купи стартъпа за производство на слънчева енергия SolarCity. През 2017 г. името на компанията Tesla Motors беше променено на Tesla.

От този момент нататък Tesla се превърна в нещо повече от производител на електромобили. Компанията стана енергийно дружество с фокус върху съхранението на енергия.

Tesla притежава патенти за влагоустойчиви слънчеви клетки, както и за слънчеви панели, които приличат на обикновени керемиди.

Компютърните технологии са четвъртият най-голям пакет от патенти на Tesla. Техният брой достига 60. До 2017 г. Tesla кандидатства за по-малко от 10 патента в тази категория всяка година. След това компанията кандидатства за 18 патента през 2018 г. и 17 патента през 2019 г. Годишното темпо надвишава това на патентите при транспорта.

Много от тези патенти са свързани с машинното обучение за автономно шофиране. Патентните заявки включват тези за системи, които обработват грешки чрез ИИ, както и технологии, които криптират данни за роботизирано управление. Това показва, че Tesla влага ресурси във функциите за безопасност.

Разработчиците на автономно шофиране, като Waymo, дъщерно дружество на Alphabet, обикновено възприемат сензорите лайдар, за да помагат на автомобилите да разпознават препятствията на пътя. Но ръководителят на Tesla Илон Мъск твърди, че тази технология е ненужно скъпа.

Вместо това Tesla разработва технология, която измерва разстоянието до конкретно препятствие, използвайки камери и машинно обучение. И тук компанията се е сдобила с патенти.

В портфолиото на Tesla има 29 патента, свързани с топлинни процеси при батериите, което ги нарежда на осмо място сред пакетите. Въпреки че колекцията изглежда малка, съдържанието демонстрира силата на Tesla в поддържането на нейното конкурентно предимство.

В патентните заявки на концерна най-често срещаното име на изобретател е това на Франц фон Холцхаузен, главеният дизайнер на компанията, който преди това работи за Mazda. Неговият принос се простира върху приблизително 80 патента, като има почти двойно повече патенти в сравнение с втория изобретател в класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Това е такъв смех безподобен хахахаха, аз съм им чел патентите - примерно пантата на вратите мухахахаха :)Реално тесла е БЕДНА откъм патенти, Тойота има В ПЪТИ повече патенти по батерии например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
TIRове пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ем то и зад гризаната ябълка е така, но предимно за дизайн. Като имаш ТИРове с шугави уфце инвеститори, можеш да си купиш всякакви патенти. Дока зелената рязана хартия не влезе в тоалетните на хомoто сапиенс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още