IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се консолидация на компаниите, разработващи автономни коли

По думите на главния изпълнителен директор на Mobileye малък брой компании ще могат да създадат цялостна самоуправляваща се кола

18:44 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Индустрията за автономни коли ще трябва да се консолидира, защото е прекалено трудно отделните компании да си сътрудничат в разработката на самоуправляващи се превозни средства. Това заяви ръководителят на звеното за автономни коли в Intel - Mobileye, Амнон Шашуа.

По думите му стратегията да има отделни компании, като всяка от тях се фокусира върху един компонент, като сигурност, сензори или карти, не е устойчив, защото става дума за „система от край до край“, която не може да бъде разбита по този начин, предава Ройтерс.  

„Това е трудна задача и ще има много, много малко играчи, които ще могат да тръгнат от чипа и да стигнат до системи за самоуправление“, коментира Шашуа по време на онлайн конференция, организирана от израелската държавна компания EcoMotion.

“Следователно това, което ще видим в индустрията и което се случва в момента, е голяма консолидация“, твърди Шашуа.

По-рано този месец производителят на чипове Intel придоби израелския разработчик на транспортно приложение Moovit за близо 900 млн. долара, за да може да разработи автономни „роботаксита“, които да пусне по улиците в началото на 2022 г.

Страните, които се очаква първи да пуснат безпилотни роботаксита, са Израел, Южна Корея, Франция и Китай. Тестове с шофьори в колите ще започнат да се провеждат по-късно тази година, коментира Шашуа.

Той твърди че вярва, че търговски автономни коли ще бъдат пуснати през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още