IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се нова мегасделка в автомобилната индустрия?

Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group могат да създадат гигант на стойност 50 млрд. долара

21:57 | 29.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Fiat Chrysler Automobiles и производителят на Peugeot - PSA Group, водят преговори за потенциалното си сливане, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Сделката може да създаде трансатлантически автомобилен гигант на стойност 50 млрд. долара.

Според един от източниците една от възможностите, която двете страни обсъждат, е за пълно сливане в акции на равни дялове. Главният изпълнителен директор на Peugeot Карлос Таварес ще поеме ръководството на новата компания като неин главен изпълнителен директор, макар че Джон Елкан, председател на FCA и глава на фамилията Анели, която контролира италианско-американския производител на автомобили, също би заел позицията.

Преговорите са плаващи, твърди един от източниците, според когото е възможно условията да бъдат променени. Засега няма никакви гаранции, че ще се стигне до финално споразумение.

Предложеното сливане се случва само няколко месеца, след като Fiat се отказа от по-ранна оферта за сливане с конкурента на Peugeot - Renault. Сделката се провали, след като Fiat не успя да получи пълна подкрепа от френското правителство - голям акционер в Renault. Fiat остави отворена възможността за подновяване на преговорите с Renault. Освен това преди време беше получила други запитвания от компанията за сливане.

Консолидацията на автомобилната индустрия е тема, която присъства от много години. Марките се борят яростно за клиенти, особено на зрелите пазари. Същевременно автомобилните производители са под силен натиск да създават иновации в електрическите превозни средства и в технологиите за автономно шофиране, което принуждава традиционните конкуренти да си подават ръка и да си сътрудничат, за да споделят товара на инвестициите.

Сливането на PSA и Fiat Chrysler ще даде по-голям мащаб, но и възможност за свиване на разходите. Двете компании заедно са продали 8,7 млн. коли миналата година, което комбинирано би ги поставило на четвърто място в света, точно пред General Motors, която продаде 8,4 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още