IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради Дизелгейт: VW обезщетява австрийската полиция

Германският производител бе доставил на австрийската служба 2100 превозни средства

13:33 | 29.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на скандала с манипулираните дизелови коли германският автомобилен производител Volkswagen се е договорил за обезщетение с австрийската държава. Това потвърдиха през уикенда австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Пешорн във Виена и говорител на VW във Волфсбург. Местният вестник Der Standard писа преди това, че спорът засяга увреждането чрез манипулиран софтуер за отработени газове на приблизително 2100 дизелови автомобили на VW от флотилията на австрийската полиция.



„Съгласихме се да не разкриваме конкретната сума. Става дума за значителна сума и е разумна“, каза Пешорн в радиопредаването Ö1 Mittagsjournal. Според информация от запознати източници стойността на обезщетението е много под 2,6 милиона евро, които Австрия поиска. Volkswagen няма да коментира споразумението, заяви говорител на компанията. Според него споразумението е договорено от австрийския вносител Porsche Austria GmbH, а не от самия VW.

През септември 2015 г. под натиска на американската агенция по околна среда VW призна, че е манипулирала тестовете за емисии. Така наречените устройства за спиране („Defeat Devices“) са били използвани за определяне на измерванията на азотния оксид на тестовия стенд.

Според информацията на компанията от онова време  аферата е засегнала около 11 млн. дизелови автомобила по целия свят. Заради Дизелгейт групата отписа над 30 млрд. евро за съдебни разноски.

Едва преди седмица германският автомобилен концерн бе осъден от австралийски съд на глоба в размер на 125 млн. австралийски долара – около 77,5 млн. евро. Компанията е нарушила Закона за потребителите на страната, се казва в съдебното решение. Според агенцията за защита на потребителите ACCC това е най-високата глоба за подобно нарушение в Австралия до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още