IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради липсата на чипове Jaguar Land Rover не смогва на търсенето

Все повече клиенти се насочват към плъгин хибридните модели на британския концерн

17:49 | 19.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Британският автомобилен концерн Jaguar Land Rover изпитва затруднения да отговори на търсенето на своя нов офроудър Land Rover Defender и на плъгин хибридните версии на своите автомобили на фона на недостига на полупроводници, съобщава Automotive News Europe. 

Компанията продължава да трупа поръчки за десетки хиляди превозни средства. Списъкът с чакащите клиенти, поръчали плъгин хибриди на JLR продължава да расте и наближава 12 месеца, изтъква финансовият директор на концерна Ейдриън Мардъл по време на конференция, свързана с тримесечния отчет на компанията.

"Това е резултат от предлагането", посочва още Мардъл, позовавайки се на недостига на полупроводници и проблемите около производството на плъгин хибриди. "Очакваме поръчките да се нормализират за шест, девет или 12 месеца", добавя той.

Изпълнителният директор на JLR Тиери Болор заяви, че компанията е загубила производство в размер на 7000 автомобила поради недостига на полупроводници през първото тримесечие.

Компанията не даде насоки за това как недостигът ще се отрази на производството през следващата финансова година.

Поръчките за плъгин хибриди на JLR са подкрепени от стремежа на Европа да прекрати постепенно продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили, осигурявайки данъчни облекчения за притежателите на по-екологични превозни средства.

Продажбите на плъгин хибридни модели достигнат 7,3% от общите продажби на JLR в световен мащаб през тримесечието, в сравнение с 4,6% за цялата фискална година. Продажбите на напълно електрическия Jaguar I-Pace представляват 1,8% от общите продажби за първото тримесечие.

През април JLR обяви, че спира производството в две фабрики във Великобритания, изтъквайки, че решението е взето отчасти поради недостига на  чипове, който разтърси глобалната автомобилна индустрия.

Мерките засегната производството на седаните Jaguar XE и XF и кросоувъра F-Type, които се сглобяват в Кесъл Бромич, както и Land Rover Discovery Sport и Range Rover Evoque, изграждани в Хейлууд.

Заводът на Jaguar Land Rover в Солихъл, Англия, където се изграждат моделите Range Rover и Jaguar F-Pace, остава незасегнат за момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още