IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводи на Honda и Toyota в Северна Америка спират временно работа

Застудяването и недостигът на чипове принуждават японските концерни да спрат дейността в някои свои съоръжения в САЩ, Канада и Мексико

13:21 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co. ще спре производството в някои свои заводи в САЩ и Канада през следващата седмица, тъй като пандемията от коронавирус, недостигът на чипове и застудяването са засегнали нейните вериги на доставка, съобщава Bloomberg, цитирайки говорител на компанията. 

Honda ще преустанови временно работата в заводите в Мерисвил и Ийст Либърти в Охайо, както и други съоръжения в Индиана, Алабама и Онтарио, вероятно за една седмица, заяви говорителят, без да уточнява обема на засегнатите превозни средства.

Концернът е произвел около 1,45 милиона автомобила в Северна Америка в рамките на миналата година, или с 20% по-малко спрямо 2019 г. Honda разполага с 12 завода в САЩ и един в Канада.

В същото време конкурентът Toyota Motor Corp. заяви, че студеното време е ограничило предлагането на нефтохимически продукти, което е повлияло и върху производството ѝ в САЩ и Мексико. Компанията планира да спре временно някои производствени линии, смени или дори цели съоръжения в Кентъки, Западна Вирджиния и Мексико, заяви Шиори Хашимото, говорител на Toyota.

Застудяването влошава положението на автомобилните производители, които вече пострадаха от пандемията и недостига на полупроводници. Както Honda, така и Toyota вече намалиха производството си в своите заводи по целия свят по-рано тази година заради дефицита на автомобилни чипове. Големите технологични компании също предупредиха за сериозен дисбаланс в предлагането на тези компоненти.

Според Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. проблемът с чиповете може да свие производството на Honda с 300 хил. броя, докато операциите на Toyota са по-слабо засегнати заради по-малката зависимост на компанията от външни доставчици.

В края на сесията на Токийската фондова борса акциите на Honda поевтиняха с 1,8 на сто, докато тези на Toyota изтриха 1,6% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още